Linux Server Logs pe intelesul tuturor

Ce sunt fisiere log?

Fisierele log sunt, in esenta, stenogramele tuturor proceselor care sunt rulate pe fundalul sistemului de operare. Ele urmaresc ce script-uri sunt initiate, precum si modul in care fiecare initiere are loc. Daca apare o eroare, fisierul log va spune ce fel de eroare a fost, cand a aparut si ce proces a cauzat problema. O modalitate buna de a percepe fisierele log este sa vi le imaginati ca mici memo-uri pentru intalnirile din sistemul dvs. de operare. Ele functioneaza intr-un mod similar si sunt la fel de utile.

Fisierele log de care vom vorbi aici sunt standard pentru sistemul de operare Linux si al derivatelor din acesta. Daca folositi un server Windows-based, va trebui sa cautati informatii specifice pentru platforma pe care o folositi. Cu toate acestea, indiferent de ce versiune de Linux rulati, va puteti astepta sa gasiti majoritatea, daca nu chiar toate fisierele pe care o sa le mentionam. Acestea sunt inerente pentru modul in care sistemul de operare este construit si este inca un alt avantaj pentru utilizarea Linux pe serverele dvs.

Unde sunt fisierele log si ce fac acestea?

Toate fisierele log pe care le vom mentiona pot fi gasite in /var/log section al serverului dvs. de Linux hosting. In acest director veti cateva fisiere, inclusiv urmatoarele pe care le vom explica:

boot: Acesta este fisierul log care tine evidenta bootarilor serverului dvs. Daca ati fost nevoiti de curand sa resetati sau sa rebootati hardware-ul dvs. si ati intampinat o eroare in timpul procesului, verificati aici pentru a afla exact ceea ce a mers prost.

daemon: Un daemon este un script specializat care ruleaza in fundal fara a cere acordul dvs. Acest fisier va arata exact ce daemons au fost folositi recent, precum si modul in care acestia au lucrat.

auth: Acesta este unul important. in acest fisier log aveti posibilitatea sa urmariti de cate ori utilizatorii s-au conectat la serverul dvs., precum si cand au facut acest lucru. Mai important, puteti urmari de cate ori un utilizator nu a reusit sa se logheze in mod corect, ajutandu-va sa depistati orice musafiri nepoftiti.

Sursa: webhostinggeeks.com


Posted

in

by

Tags: