Preturile la hard disk-uri vor mai creste si la inceputul lui 2012

Producatorul de hard disk-uri, Western Digital, a reluat partial productia de hard disk-uri in Thailanda, dar a avertizat de asemenea ca unele dintre fabricile sale sunt inca sub apa, ca urmare a inundatiilor grave care au lovit tara la sfarsitul lunii iulie.

Compania a repornit productia de hard disk-uri in aceasta saptamana, intr-una dintre fabricile sale din Bang Pa-in, dupa ce instalatia a fost scufundata in apa pana pe 15 octombrie, a declarat WD. Apa a fost scoasa din fabrica pe 17 noiembrie si a fost repornita pe 26 noiembrie.

Dar chiar daca unele actiuni de redresare s-au finalizat inainte de termen, “inca mai raman multe de facut” a declarat CEO-ul WD, John Coyne.

Inundatiile au afectat, de asemenea, si operatiunile altor producatori de hard disk-uri de top, printre care Seagate si Toshiba. Preturile hard disk-urilor au crescut simtitor in urma deficitului de aprovizionare, iar producatorii de PC-uri de top, cum ar fi Dell si Hewlett-Packard, se asteapta ca preturile hard disk-urilor sa creasca si la inceputul anului viitor.

Producatorii independenti de calculatoare sunt grav afectati de deficitul de aprovizionare cu hard disk-uri si au majorat preturile la PC-uri cu pana la 20 % pentru a acoperi cheltuielile pentru achizitionarea de hard disk-uri prin intermediul distribuitorilor. In comparatie, producatorii mari de PC-uri au deocamdata posibilitatea de a mentine preturile la PC-uri scazute, deoarece inca mai au pe stoc hard disk-uri cat sa le mai ajunga cateva luni, au declarat analistii. Acestia prevad o crestere a preturilor la hard disk-uri cu aproximativ 30 % in al patrulea trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul trei. Producatorii de PC-uri au declarat ca preturile au crescut exorbitant mai ales la hard disk-urile cu o capacitate mai mare de 500 GB.