3 bulgari au fost arestati, fiind acuzati de atacuri de tip phishing impotriva bancilor din SUA

Autoritatile bulgare au arestat 3 barbati, in baza acuzatiilor de a fi parte dintr-o banda internationala de scammeri, care avea ca tinta clientii bancilor din SUA.

Barbati au fost retinuti saptamana trecuta la Sofia si Burgas ca urmare a unei anchete comune efectuate de catre Divizia de Criminalitate Informatica din cadrul Directoratului Bulgar pentru Combaterea Crimei Organizate (CDCOC) si FBI.

Scammerii trimiteau e-mailuri de phishing care pareau sa provina de la banci importante din SUA care redirectonau catre site-uri bancare false, cu scopul de a fura numele si parolele utilizator, a declarat Ministerul de Interne bulgar, saptamana trecuta. Numele barbatilor nu s-au facut publice si varstele lor au fost descrise ca fiind “intre 28 si 36.”

Barbatii ar fi folosit informatiile furate pentru a transfera bani din conturile bancare apartinand victimelor. Anchetatorii au declarat ca cei 3 suspecti ar fi utilizat servicii de plata online, cum ar fi libertyreserve.com, paypal.com, webmoney.ru, moneybookers.com si altele.

In timpul perchezitionarii caselor celor 3 barbati, politia a confiscat telefoane mobile, sisteme informatice care contineau programe de hacking, laptop-uri, dispozitive de stocare, numeroase facturi ale tranzactiilor frauduloase, precum si informatii personale de banking furate. Suspectii vor fi acuzati de frauda financiara.

Operatiunea rezultata cu arestarea celor 3 a avut loc pe 7 decembrie, cu o zi inainte ca directorul FBI, Robert Muller sa soseasca la Sofia pentru a se intalni cu prim-ministrul bulgar, Boiko Borisov, ministrul de interne, Tvetan Tvetanov si alti directori ale structurilor de securitate ale tarii.

Combaterea criminalitatii informatice a fost subiectul principal al discutiilor pe care Muller le-a avut cu oficialii bulgari, a anuntat Ministerul de Interne. Muller a spus ca spera ca FBI si CDCOC sa mai colaboreze si pe viitor.