CISPA – un nou proiect de lege controversat

Un nou proiect de lege american care a bagat spaima in internauti si despre care criticii sustin ca va duce la cezurarea internetului, capata tot mai multa sustinere in congresul american.

Proiectul Legii de Colaborare si Protectie in domeniul Cyber-Securitatii (CISPA), inregistrat cu numele de H.R. 3523, reprezinta o noua amenintare la adresa internetului liber din prezent, sustin criticii sai, care îl compara cu la fel de controversatele proiecte de lege PIPA si SOPA, a caror implementare a fost amanata de congresul american.

Controversatul proiect de lege american va permite impartasirea de informatii privind cyber-securitatea intre diverse servicii de informatii din Statele Unite. FBI va putea cere furnizorilor de servicii de internet informatii despre utilizatorii de internet fara sa aiba nevoie de un mandat, cat timp actiunile se vor desfasura in numele “cyber-securitatii”.

Mai mult, legea le va permite companiilor sa monitorizeze si sa cenzureze comunicatiile pe internet sub pretextul încalcarii drepturilor de autor, atrage atentia Electronic Frontier Foundation. De asemenea, site-uri precum WikiLeaks, care publica informatii secrete “scurse” din interiorul unor agentii gurvernamentale, vor avea de suferit din cauza CISPA.

Criticii proiectului de lege sustin ca legislatia americana actuala este atat de vaga incat aproape orice activitate pe internet ar putea fi monitorizata sau cenzurata in numele cyber-securitatii.

Sursa: mashable.com