Hard disk-urile devin din ce in ce mai mari in mod constant, dar se pare ca oricum le umplem cu date la fel de repede. Ce ar fi de facut in acest caz? Solutia pare a fi un software de la o companie numita Bitcasa, care, atunci cand il instalati, capacitatea hard disk-ului devine, in esenta, infinita.
Bitcasa este in prezent la versiunea beta; utilizatorii trebuie sa plateasca 10 dolari pe luna pentru a avea spatiu de stocare nelimitat pe serverele Bitcasa. Software-ul functioneaza numai pe computere Apple, dar o versiune pentru Windows este in curs de dezvoltare. De asemnea, sunt planificate versiuni si pentru smartphone-uri si tablete PC.
“Vrem sa va oferim posibilitatea sa aveti un singur spatiu infinit de stocare a fisierelor si a datelor pe care le puteti accesa de pe orice dispozitiv. Noi vom fi ultimul dispozitiv sau serviciu de stocare pe care il veti cumpara” spune Tony Gauda, unul din cofondatorii companiei.
Bitcasa creeaza iluzia ca datele stocate pe serverele cloud indepartate sunt, de fapt, pastrate pe un hard disk fizic dintr-un computer. Atunci cand utilizatorul acelui computer deschide o fereastra de browsing a fisierelor, toate fisierele si folderele par a fi stocate la nivel local. Cand un fisier stocat in cloud-ul Bitcasa este accesat, acesta este descarcat pe computer cat mai repede posibil. “Reteaua este suficient de buna incat poate tine locul hard disk-ul dvs. chiar acum si se misca destul de bine incat nu veti observa ca un film ruleaza de pe serverele noastre si nu de pe hard disk-ul dvs.” spune Gauda.
Software-ul Bitcasa analizeaza datele unui utilizator pentru a se asigura ca fisierele cele mai utilizate sunt stocate la nivel local, pe unitatea hard drive a unui computer, pentru a minimiza efectele conexiunilor lente sau lipsa. “Noi analizam modul in care utilizati datele dvs. luand in considerare aspecte cum ar fi vechimea unui fisier, sau cand l-ati utilizat ultima oara, pentru a decide ce este pus in cloud, dar, de asemenea, aveti posibilitatea sa specificati ce folderele ar trebui sa fie intotdeauna stocate la nivel local” explica Gauda. Pozele din vacanta de acum cativa ani, de exemplu, ar putea fi stocate pe serverele Bitcasa, iar un document creat saptamana trecuta este mult mai probabil sa fie stocat pe hard diskul calculatorului.