Web hosting-ul de tip shared este un serviciu oferit pe un server special creat si destinat acestui lucru. Pe respectivul server exista un numar mai mare de clienti care partejeaza resursele sale. Cand intalnim notiunea de hosting shared, automat trebuie sa ne gandim ca pe un server exista mai multi utilizatori care folosesc servicii similare cu ale noastre.
Un lucru foarte important de punctat la acest tip de hosting il reprezinta pretul mic la care se ofera; Megahost oferind acest serviciu la preturi incepand de la 0,99 EURO / luna. Fiecare firma de hosting isi stabileste de la bun inceput anumite pachete pentru care ofera anumite resurse si un anumit spatiu, casute e-mail, baze de date, trafic, domenii adaugate, domenii parcate, subdomenii si multe alte optiuni folositoare clientilor.
Cu ofertele de hosting shared se ofera si asistenta tehnica pentru clientii care isi tin paginile web pe un server al unei companii ce ofera acest serviciu. Acesta reprezinta desigur un avantaj deoarece la un pret destul de mic pe care il plateste clientul unei firme de hosting, acesta beneficiaza si de asistenta tehnica in ceea ce priveste rezolvarea unei probleme sau a unei disfunctionalitati in pagina web pe care o detine pe serverul partajat.
Resursele serverului shared se stabilesc in mod normal pentru ca toti clientii sa beneficieze de ele, limita acestora fiind data chiar de pachetele create si bine stabilite de catre firma la care va gazduiti site-ul. Normal, pot exista cazuri in care serverul sa se incarce, fie din cauza ca un site gazduit pe el consuma resurse in mod excesiv (spre exemplu o pagina web are un script care ruleaza o anumita aplicatie sau trimite un numar mare de mailuri la un interval de timp de ordinul milisecundelor). Odata cu acesta incarcare din pacate sunt afectati toti clientii de pe acel server. Daca serverul ajunge sa functioneze greu din cauza unui client care provoaca incarcare, toate paginile web for functiona greu din cauza aceleia care provoaca incarcare. Si in aceste cazuri, daca avem o pagina care consuma multe resurse, ne putem orienta catre un VPS sau un server dedicat.
In concluzie hosting-ul shared vine cu preturi mici, asistenta tehnica, dar este mai limitat din punctul de vedere al resurselor, insa cu toate acestea, reprezinta cea mai uzuala si usoara metoda de a detine o pagina web, datorita simplitatii, flexibilitatii si accesibilitatii sale.