La scurt timp dupa preview-ul public al lui Windows 8, Microsoft a lansat o versiune beta a sistemului de operare Windows Server 8.
Anuntat in septembrie anul trecut, Windows Server 8 actualizeaza baza de cod a sistemului de operare Microsoft pentru server dedicat, versiunea curenta a ceea ce este Windows Server 2008. Versiunea beta va permite administratorilor sa testeze sistemul de operare si sa ofere feedback catre Microsoft deoarece software-ul se afla in etapa de finalizare pentru a fi lansat spre comercializare. Microsoft nu a dezvaluit data exacta cand versiunea finala a sistemului de operare va fi disponibila pentru achizitionare.
Ca update major, Windows Server 8 contine numeroase imbunatatiri in virtualizare, multi-administrare si capabilitati de hosting aplicatii
Prin virtualizare, Windows Server 8 permite administratorilor sa construiasca retele virtuale, permitand partajarea unei singure retele fizice si mentinand in acelasi timp independenta fata de alte retele virtuale. O noua caracteristica vine in ajutorul recuperarii dupa dezastru si continuitatii operatiunilor, permitand mutarea intre noduri de retea a unor parti de fisiere, fara a fi nevoie sa se opreasca aplicatiile de server care utilizeaza aceste fisiere.
In ceea ce priveste hosting-ul de aplicatii, Windows Server 8 va include o copie a .NET Framework 4.5, care include capabilitati noi pentru a rula un program in acelasi timp in mai multe nuclee de procesare. Serverul web IIS (Internet Information Server) a fost actualizat pentru a oferi o mai buna securitate si pentru a administra mai multe site-uri per server. Interfata liniei de comanda PowerShell a fost imbunatatita prin adaugarea a 2.300 de noi comenzi suplimentare.
Pentru a rula versiunea beta gratuita, un server dedicat trebuie sa dipuna de minim un procesor de 1,4 GHz pe 64 de biti, 512 MB RAM si 32 GB liberi pe hard disk. Utilizatorii pot face upgrade la noul sistem de operare beta de la versiunile existente ale Windows Server 2008 si Windows Server 2008 R2, dar nu vor putea sa faca upgrade la versiuni ulterioare.