Potentialele riscuri ale cloud hosting

Cloud computing este una dintre tehnologiile cele mai gresit intelese pe care aproape toata lumea o foloseste fara sa stie. Este timpul sa separam riscurile reale de cele imaginare.

Cloud computing, in general, este doar un mecanism ce furnizeaza infrastructura (la fel ca si cloud hosting), aplicatii, sau servicii prin Internet sau printr-o conexiune IP privata, facand abstractie de partea fizica. Internetul in sine este un “cloud”, sau mai corect, un “uber-cloud”. O companie de cloud hosting, care ofera infrastructure-as-a-service (web hosting), a facut pasul in a virtualiza un grup de servere web si in a furniza acces dinamic la aceste resurse, facturandu-l ca pe o utilitate. Serverele fizice raman in continuare sub controlul companiei de hosting, precum si toate masurile de precautie standard de securitate care sunt luate.

Cel mai mare risc este faptul ca, desi virtualizarea a fost creata pentru a face sa para ca detineti propriul dvs. mediu virtual, cloud hosting este inca bazat pe o arhitectura fizica multi-accesata la care au acces multi utilizatori. Pentru companiile care au nevoie de o ultra-inalta securitate pentru website-ul lor, o astfel de arhitectura nu poate fi recomandabila. Daca, de exemplu, sunteti un laborator national ce detine informatii vitale privind tehnologia de aparare, cel mai indicat este sa detineti un server propriu. si toti oamenii care ating acel server sa aiba permisiunea de a face acest lucru. Dar, pentru majoritatea oamenilor, acest nivel de securitate nu este practic si nici nu este nevoie.

Cu toate acestea, la accesarea oricarui tip de arhitectura multi-accesata, trebuie sa fiti sigur ca furnizorul dvs. de cloud hosting este de incredere si ca si-a luat masurile adecvate pentru a asigura securitatea informatiilor dvs., precum si a propriului sau datacenter. Analizati cu atentie politicile sale, protocoalele de securitate si garantiile de uptime.