Cat de sigure mai sunt intrebarile de securitate?

Care este numele de fata al mamei? Se pare ca aceasta intrebare este folosita dintotdeauna ca metoda secundara pentru a verifica identitatea unui utilizator. De-a lungul timpului, intrebarile de securitate au devenit mult mai diversificate. Site-urile va cer acum informatii precum in ce oras ati facut liceul, sau care a fost profesorul dvs. favorit, sau care a fost prima dvs. masina.

Insa, problema cu aceste intrebari de securitate o constituie faptul ca informatiile pot fi adesea gasite cu o simpla cautare pe Google. In urma cu 10, sau chiar 5 ani, ar fi fost mult mai greu sa se afle raspunsuri la astfel de intrebari obscure. Dar, in prezent, cand partajarea informatiilor pe retelele sociale este la ordinea zilei, toate detaliile dvs. intime pot fi la indemana oricui.

Problema reala cu intrebarile de securitate este ca acestea pot fi ghicite similar unei parole. Sa zicem ca un hacker nu stie care este echipa dvs. favorita de fotbal. Dar, luand in considerare cateva indicii de pe profilul dvs. de Facebook si navigand putin printre tweet-urile dvs. de pe Twitter, sau pur si simplu introducand in Google diferite echipe sportive pana cand apare si numele dvs., atacatorul poate astfel sa treaca de intrebarile de securitate.

De exemplu, atunci cand vine vorba de prevenirea accesului neautorizat la contul dvs. de hosting, autentificarea in 2 pasi asigura o protectie mai buna. Un atacator ar putea fi in masura sa va ghiceasca numele de utilizator, sa afle dupa Google raspunsul la intrebarea de securitate si sa va sparga parola. Dar, in cazul in care pentru a accesa datele dvs. este nevoie de asemenea si de un cod PIN unic, care poate fi trimis doar pe telefonul mobil pe care l-ati inregistrat pe contul respectiv in acest scop, atunci devine aproape imposibil ca un hacker sa obtina acces neautorizat la informatiile dvs.