Oare cloud hosting este totuna cu virtualizarea?

In ziua de azi, este foarte usor sa confundam termenii tehnici unul cu altul, mai ales ca exista atat de multi si se schimba si se dezvolta intr-un ritm foarte rapid. Acest lucru este deosebit de dificil cu tehnologii care sunt adesea utilizate impreuna, cum este cazul cu virtualizarea si cloud hosting. Asa ca vine intrebarea: oare cloud hosting este totuna cu virtualizarea? Raspunsul scurt este nu. Insa raspunsul lung este mult mai interesant.

Virtualizarea este o tehnologie care permite unui administrator de sistem sau unui utilizator sa ruleze mai multe sisteme de operare pe o singura masina virtuala. Fiecare masina virtuala functioneaza ca si cum ar rula de pe un computer fizic. Acest lucru face ca virtualizarea sa fie foarte utila in hosting si permite de asemenea furnizorilor de hosting sa ofere servere virtuale private (VPS).

Cloud computing se poate referi la orice software, platforma, spatiu de stocare, sau alte tehnologii oferite de la distanta, de cele mai multe ori ca un serviciu. De exemplu, in loc sa va gazduiti sistemul de livrare e-mail pe propriul server dedicat, va puteti baza pe un serviciu de cloud, cum ar fi Google Apps. Intrucât termenul de cloud are foarte multe intrebuintari, acesta poate include o varietate de tehnologii si nu depinde de un anumit hardware sau software.

Furnizorii de servicii de cloud pot folosi virtualizarea pentru a oferi clientilor servicii de hot swapping. De exemplu, daca un furnizor de cloud hosting ofera un serviciu de platform-as-a-service (PaaS), acesta poate oferi un panou de control care imputerniceste utilizatorul sa creeze rapid masini virtuale, sa le activeze, si mai tarziu sa le poata elimina cu usurinta. Unii furnizori de servicii pot utiliza virtualizarea pentru a maximiza utilizarea serverului in timp ce minimizeaza infrastructura totala necesara pentru hosting, permitandu-le sa ofere preturi mai mici pentru clienti.

Din motivele enumerate mai sus si altele, cloud hosting si virtualizarea sunt din ce in ce legate una de cealalta, deoarece companiile de hosting le folosesc pe amandoua pentru a oferi servicii clientilor lor. Cu toate acestea, ele nu sunt sinonime, iar una poate fi utilizata in mod eficient fara cealalta.