Pe masura ce Chrome castiga teren, imbunatatiri semnificative sunt preconizate pentru Firefox

Browserul Google Chrome castiga cota de piata incet dar sigur, in detrimentul Firefox, potrivit ultimelor date Net Applications, dar Mozilla continua sa “slefuiasca” Firefox cu o serie de noi imbunatatiri.

Cel mai recent efort in curs de desfasurare pentru Firefox este de a micsora dramatic cantitatea de memorie pe care o necesita, potrivit dezvoltatorului Mozilla, Nicholas Nethercote.

“SpiderMonkey tine dieta”, a scris Nethercote intr-un post pe blog la inceputul acestei saptamani, referindu-se la motorul JavaScript al Firefox. “Se lucreaza incredibil de mult la SpiderMonkey in acest moment si speram ca va contribui la reducerea consumului de memorie de catre Firefox.”

Intr-adevar, desi modificarile s-ar putea sa nu fie vizibile de catre utilizatori pana la versiunea Firefox 11, ce va aparea in cateva luni, modificarile aduse ar putea duce la un consum de memorie RAM a browserului de doar o treime din dimensiunile actuale, potrivit unui raport ExtremeTech.

Programatorii schimba numeroase aspecte ale SpiderMonkey pentru a atinge efectul dorit. JSObjects, de exemplu, care reprezinta obiectele, sunt reduse in marime de la 40 de bytes pe platforme de 32 de biti si 72 de bytes pe platforme de 64 de biti, la 16 bytes, respectiv 32 de bytes, a explicat Nethercote.

O cursa din ce in ce mai stransa

Chrome a crescut de la 16.20 % pe piata browserelor pentru desktop in luna septembrie la 17.62 % in luna octombrie, a raportat Net Applications in aceasta saptamana, in mare parte in detrimentul Microsoft Internet Explorer, care a scazut de 54.39 % la 52.63 %. Firefox, intre timp, a crescut de la 22.48 % in luna septembrie la 22.52 % in octombrie.

Consumul redus de memorie este doar una dintre multiplele imbunatatiri in curs pentru Firefox, dar cu siguranta este una dintre cele mai importante. Asteptam cu nerabdare sa vedem rezultatul final.

Sursa: pcworld.com


Posted

in

by