Google si Facebook au primit ordin sa scoata site-uri din indexul lor

Un judecator federal din Nevada a decis ca Chanel poate sa confiste numele de domeniu a sute de site-uri care comercializeaza produse contrafacute si a trimis ordin motoarelor de cautare de pe internet si retelelor de socializare sa le scoata din indexul lor.

Numele de domenii vor fi transferate la registrarul de domenii, GoDaddy, iar toate paginile acestora vor redirectiona vizitatorii catre un aviz de sechestru. Niciunul dintre proprietarii site-urilor nu poate contesta sechestrul decat dupa ce a avut loc.

Conform Ars Technica, ancheta site-urilor in cauza a fost cel putin dubioasa. Chanel a angajat pur si simplu un anchetator care sa comande produse de la trei dintre cele 228 de site-uri intr-un lot special, produse care s-a decis ca au fost falsificate. Despre celelalte 225 s-a decis ca vand marfuri contrafacute doar pe baza navigarii web.

La fel de bizar, judecatorul a ordonat ca Google, Bing, Yahoo, Facebook, Twitter si Google+ sa-si scoata din index toate aceste site-uri ce vand produse contrafacute.

Nu s-a specificat modul in care se va face acest lucru, dar cu siguranta ca va da mari batai de cap retelelor de socializare. Si hotararea pare sa nu ia in considerare faptul ca multe dintre numele de domenii acuzate sunt inregistrate in afara SUA.

“Unele decizii ale instantei sunt legate si de o varietate de entitati care nu sunt parti in litigiu (inclusiv registrarii de domenii, Facebook, Twitter, Google, etc). Eu nu sunt sigur cum aceasta instanta poate directiona un registru sa schimbe registrarul unui nume de domeniu sau sa-i spuna lui Google sa scoata din index un anumit site. Acesta este, probabil, cel mai problematic aspect al ordinelor instantei judecatoresti.” spune avocatul din Seattle, Venkat Balasubramani.