Comisia Federala de Comert din SUA vrea incetarea extinderii domeniilor de nivel superior

Extinderea domeniilor generice de nivel superior (gTLD) planificata de catre ICANN ar putea creste dramatic posibilitatea de frauda fata de consumator si ar putea face mai usor pentru scammeri sa manipuleze sistemul pentru a evita sa fie detectati de catre autoritatile de aplicare a legii, a spus Comisia Federala de Comert (FTC) din SUA intr-o scrisoare adresata catre ICANN.

FTC a adaugat ca extinderea site-urilor gTLD va oferi scammerilor “oportunitati infinite” de a profita de consumatori, prin tactici cum ar fi utilizarea unui nume ortografiat gresit, pentru a crea site-uri trase la indigo.

“O extindere rapida si exponentiala a gTLD-urilor are potentialul de a mari atat abuzul asupra sistemului de nume de domeniu (DNS), precum si provocarile corespunzatoare care le intalnim in depistarea fraudelor de pe internet,” a scris FTC in scrisoarea sa.

Noul sistem de nume de domenii a fost anuntat de catre ICANN în iunie 2011. Acesta permite oricui sa propuna un sufix de domeniu, inclusiv sufixe in alfabete non-latine, cum ar fi araba si japoneza. Totusi, pentru a putea aplica pentru un sufix, solicitantul trebuie sa plateasca o taxa nerambursabila de 185.000 de dolari.

Unii critici spun ca acest nou sistem va aduce haos pe internet – si pe buna dreptate. “Dupa cum stau lucrurile in prezent, marea majoritate a internautilor abia inteleg structura unui domeniu, cei mai multi presupunand ca totul se reduce la dot-com. Ce se va intampla atunci cand toata lumea se va confrunta brusc cu, in loc de apple.com, cu buy.apple, apple.buy si apple.store? Va fi un dezastru!” scria JR Rafael in PC World.

Sursa: pcworld.com