In lumea web hosting-ului profesional exista cu adevarat doar 2 concurenti principali in ceea ce priveste sistemul de operare. In esenta, fiecare webmaster s-a confruntat cu aceeasi dilema la inceputul carierei sale: “Oare ar trebui sa rulez Windows pe serverul meu sau Linux isi va face treaba?”. Astfel, va prezentam diferentele majore dintre un server dedicat bazat pe Windows si unul bazat pe Linux, pornind de la aspectele de baza si ajungand pana la cele mai importante.
Securitate – Castigator: Linux
In ceea ce priveste securitatea, este destul de greu de depasit orice distributie de Linux. Acest lucru are de-a face cu insusi modul in care Linux este codat, inclusiv ramificatiile Unix ale sistemului de operare. Spre deosebire de Windows, Linux are un superuser cunoscut pur si simplu ca utilizator “root”. Pentru a accesa acest nivel de control, un webmaster trebuie sa aiba o legatura directa la server shell, precum si parola serverului in sine. Odata ce aceasta legatura a fost stabilita, un administrator poate face practic orice doreste cu un server, inclusiv hacking si furt de date pretioase. Cu toate acestea, deoarece acest nivel de autoritate necesita acces root, este aproape imposibil ca un virus cu inteligenta artificiala sa reuseasca sa patrunda intr-un sistem Linux. Chiar si asa, odata intrat in server, virusul va trebui in continuare sa treaca de mai multe controale de securitate pentru a accesa foldere privilegiate, avand de dus o lupta mult mai grea decat in cazul Windows.
Demn de remarcat este faptul ca in cazul Windows sunt aproape inexistente functiile de control administrativ de genul utilizator “root”. Totusi, serverul stabileste un singur cont de administrator si apoi atribuie o parola acelui utilizator. Cu toate acestea, din cauza sistemului de registrii al Windowsului, este relativ usor pentru ca un vierme digital sa ajunga in inima hardware-ului, sa acceseze fisierele dupa bunul sau plac si sa transmita datele gasite la un alt server dedicat
Ca o concluzie, securitatea Linux impotriva amenintarilor exterioare pur si simplu nu poate fi intrecuta.
Suport tehnic – Castigator: Windows
Cu toate acestea, Windows are un as in maneca in ceea ce priveste suportul tehnic. Deoarece Windows este un sistem de operare cu licenta, acesta este sustinut in totalitate de catre o echipa de specialisti Microsoft care va ajuta si va va ghideaza in rezolvarea eventualelor erori neasteptate. Aceste linii telefonice si forumuri sunt disponibile 24/7, 365 de zile pe an, si va pot ajuta in cazul oricaror defectiuni.
Linux, pe de alta parte, nu vine cu asistenta tehnica dedicata ci doar cu comunitatea de fani. Deci, raspunsurile la probleme dvs. pot intarzia sa apara asa ca in cele din urma tine de webmaster sa se ocupe in prima faza de complicatiile tehnice ce pot aparea, iar daca nicio solutie rapida nu este disponibila, serverul acestuia poate avea de suferit.
Cost – Castigator: Linux
Atunci cand vine vorba de costuri, Linux conduce detasat. Rareori o distributie de Linux va costa ceva, deoarece cele mai multe sunt disponibile pentru download gratuit. Mai mult, daca vreun webmaster intreprinzator doreste sa-si creeze propria sa varianta a sistemului de operare, acesta este pe deplin autorizat sa faca acest lucru, deoarece Linux este un sistem de operare open source ce poate fi redistribuit gratuit.
Pe de alta parte, Windows trebuie sa fie achizitionat cu licenta, care poate fi destul de scumpa. Dar cum am spus si mai devreme, software-ul cu licenta vine cu asistenta tehnica dedicata, pe cand la cel open source sunteti mai mult pe cont propriu.
Performanta si uptime – Castigator: Linux
In final, daca doriti un sfat despre performanta si uptime, Linux este cea mai buna alegere. Un sistem Linux nu necesita niciodata un reboot din cauza unui update de software si nici nu impune niciodata o restartare pentru a debloca procesele. Acest sistem de operare a fost proiectat sa foloseasca procesele de care are nevoie si sa le inchida pe cele cele care nu mai sunt necesare. Acest lucru nu numai ca pastreaza puterea de procesare, dar asigura ca niciun program nu o ia razna in background, epuizand resursele serverului dvs. si provocand evenimente neplacute. Windows, pe de alta parte, prezinta deficiente la nivelul proceselor din background, lasand aplicatii inutile sa ruleze. Pentru a pastra curat un server dedicat bazat pe Windows, sunt necesare operatiuni frecvente de intretinere si ocazional un restart al sistemului. Acestea pot duce la timpi de downtime, si fara un server de backup, va puteti irita clientii.