O demonstratie terifianta din cadrul Conferintei RSA 2012 a aratat ca daca dati click pe un link malware utilizand un telefon care ruleaza sistemul de operare Google Android, ati putea oferi control complet de la distanta a telefonului. Astfel, convorbirile dvs. telefonice ar putea fi inregistrate, mesajele text interceptate si veti putea fi localizat in orice moment.
Atacurile directionate, concepute pentru a fura proprietate intelectuala sau informatii valoroase de la corporatii si conducatorii acestora au devenit destul de frecvente in ultimii ani. De ceva timp, expertii in securitate au avertizat ca dispozitivele mobile ofera o metoda pentru ca astfel atacuri sa devina mai eficiente si mai omniprezente, iar demonstratia din cadrul conferintei intareste aceasta afirmatie.
Atacul demonstrativ a vizat un dispozitiv care ruleaza versiunea 2.2 a sistemului de operare Google Android, cunoscut de asemenea sub numele de Frozen Yogurt, dar a facut uz de unele buguri din browserul Android care sunt de asemenea prezente si in versiunile mai recente, 2.3 sau Gingerbread. Aceste ultime doua versiuni de Android numara aproape 90 % din dispozitivele Android utilizate in prezent la scara mondiala. Mai mult, WebKit, componenta browserului care a fost exploatata, sta de asemenea la baza browserelor web gasite si in dipozitivele Apple (iPhone si iPad), telefoanele BlackBerry si dispozitivele Google TV.
Pentru a ramane in siguranta, este bine sa fiti vigilent atunci cand accesati linkuri de pe smartphone-ul dvs., iar in cazul in care acestea vi se par dubioase, cel mai bine este sa nu le accesati decat de pe un calculator sau laptop care are instalat un program de protectie antivirus sau antispyware.