In urma unui studiu cu privire la securitatea in mediul online, “G Data 2011 Security Survey”, in care toti respondentii erau utilizatori activi de internet de diferite varste, a reiesit ca cei mai in varsta internauti inca intampina probleme la utilizare sau nu au cunostinte solide despre riscurile la care pot expune un computer. Dar, fiind mai slab familiarizata cu internetul, generatia in varsta este mai constienta de pericol si mult mai precauta.
Mai jos avem cateva dintre miturile des intalnite din punct de vedere al securitatii pe internet. Iata ce cred utilizatorii:
1) Cand computerul are un virus, imi voi da seama intr-un fel sau altul.
Aceasta presupunere este intalnita foarte des, fiind facuta de 93% dintre respondentii care sunt siguri ca vor identifica prezenta unui atac malware. Peste 45% sunt siguri ca nu mai pot utiliza imediat computerul in cazul unui atac malware, 57% cred ca unele functii nu vor mai fi disponibile, 58% sunt convinsi ca vor aparea mai multe ferestre de tipul pop-up si ca vor fi emise sunete distincte de avertizare, iar 57% cred ca functionarea computerului va fi incetinita. Mai putin de 7,5% sunt de parere ca nu vor observa nimic diferit in cazul unui atac malware, fiind exact ceea ce se intampla in majoritatea cazurilor.
2) Software-ul gratuit AV ofera aceeasi securitate ca pachetele contra-cost
83% dintre respondentii studiului au agreat acest mit fals, iar cand au fost intrebati de diferentele oferite de calitatea pachetelor de securitate, 56% dintre ei nu au stiut sa le numeasca individual, fapt ce arata ca persoanele chestionate au probleme in alegerea software-ului de securitate pentru computere.
Mai mult, 15% dintre respondenti au recunoscut ca nu stiu ce diferente exista intre solutiile comerciale si produsele de securitate in ceea ce priveste capabilitatile lor. Diferentele dintre pachetele gratuite si cele contra-cost constau in faptul ca primele includ doar protectie anti-virus de baza, pe cand cele din urma cuprind o serie de solutii, cum ar fi protectie anti-virus, un filtru HTTP, firewall, un modul anti-spam si unul de recunoastere a atacurilor malware. Cand au fost intrebati, doar 17% dintre respondenti au stiut aceste deosebiri.
3) Nu poti virusa computerul doar prin simpla accesare a unui site infectat
Acest mit fals este o realitate pentru 48% dintre respondenti, procentul fiind ingrijorator. Este o cale extrem de usoara pentru a lua un virus, din simpla deschidere a unei pagini de site virusat. Exista site-uri special create pentru a provoca astfel de probleme, prin care infractorii cibernetici isi atrag victimele prin anunturi atragatoare sau link-uri pe e-mail.
4) Daca nu deschizi un fisier virusat, nu exista risc pentru computer
Aceasta prezumtie este facuta de 22% dintre participantii la sondaj, iar acest lucru denota o lipsa de cunoastere. In mod normal, virusarea unui computer are loc daca este deschis un fisier riscant, dar poate avea loc si in cazul unor lacune de securitate prin care atacatorii se pot infiltra si le pot exploata in favoarea lor. Astfel, codul periculos poate fi activat si fara a fi deschis un fisier suspect. Prin urmare, trebuie sa fim precauti si sa constientizam ca fisierele infectate sunt periculoase pentru un PC, indiferent de miscarea pe care o face utilizatorul.
5) Stick-urile USB raspandesc malware mai des
Si acest lucru este posibil, fiind remarcat de catre 13% dintre respondenti. Daca in anii ’80 si ’90 virusii erau transmisi pe dischete, acum stick-urile USB si alte dispozitive de stocare reprezinta un potential pericol pentru computer. Pentru a preveni efectul programelor malware este necesar ca pornirea automata a functiilor sa fie dezactivata astfel incat virusii de tipul “worm” sa nu se instaleze cand USB-ul este conectat la computer.