Cloud Open Souce: drumul catre standardizare

Atunci cand cineva se gandeste la cloud hosting, nu-i este greu sa-si imagineze o platforma open source. Aceasta nu este o exagerare, din moment ce internetul in sine este open source si bazat pe o tehnologie open source (de exemplu HTML, Javascript si altele). Cu toate acestea, aceasta ipoteza este de fapt falsa. O mare parte din cloud nu este open source, ci se bazeaza pe tehnologie licentiata.

Pentru unii utilizatori de cloud, acest lucru ar putea sa nu reprezinte o problema, deoarece il folosesc ca pe orice alt serviciu de internet, cum ar fi Facebook sau Twitter. Dar cand vine vorba de protejarea datelor si dezvoltarea de aplicatii si platforme, multe companii au ajuns sa prefere sistemele open source.

OpenStack este o optiune pentru dezvoltarea open source in cloud. Acesta a fost proiectat de NASA si Rackspace si are sprijinul a peste 150 de companii de IT. Un nou venit pe piata open source cloud este CloudStack, oferit de Citrix. Compania l-a prezentat de curand ca fiind un proiect Apache. Ambele sisteme cloud open source sunt disponibile sub o licenta Apache open source. Red Hat ofera de asemenea OpenShift, o platforma de dezvoltare cloud care ofera o gama larga de suport pentru mai multe limbaje de programare si este descris ca fiind un PaaS (Platform as a Service).

Pe masura ce cloud computing continua sa se dezvolte si sa se maturizeze, multi furnizori de cloud hosting vor cauta sa ofere optiuni de dezvoltare open source in cloud si standarde universale cloud pentru a oferi servicii cat mai flexibile. Astfel, utilizatorii vor beneficia de flexibilitate si securitate sporita si costuri mai accesibile pentru solutii cloud open source.