Departamentul de Justitie american a dat in judecata compania Apple

Compania Apple si mai multe edituri au fost date in judecata de catre Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii (DOJ), motivul fiind stabilirea unor intelegeri ilegale prin care să creasca preturile la e-book-uri. DOJ sustine ca editurile care au complotat cu Apple sunt Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette Book Group, Pinguin si Macmillan.

Potrivit CNN, si autoritatile europene ancheteaza Apple si editurile in cauza pentru acuzatii similare ce pornesc de la lansarea primei tablete iPad din 2010, atunci cand Apple ar fi ajuns la o intelegere cu 5 edituri care sa publice carti pe nou-lansatul serviciu iBookstore si prin care ar fi luat o cota de 30% din pretul fiecarui e-book vandut. Autoritatile citeaza chiar si din biografia lui Steve Jobs, fostul sef al Apple, pentru a arata ca Apple a complotat pentru marirea preturilor la e-book-uri.

Consumatorii au ajuns in aceasta perioada sa plateasca 2 sau chiar 3 dolari in plus pe o carte electronica.

Momentan, DOJ a ajuns la intelegeri cu 3 dintre edituri – HaprerCollins, Simon&Schuster si Hachette, cerandu-le sa ofere companiilor Amazon si Barnes&Noble libertatea de a reduce preturile la cartile electronice.

Piata e-book-urilor a crescut de la vanzari de 78 milioane de dolari (2008) la 1,7 miliarde de dolari (2011), potrivit expertului in piata cartii Albert Greco. Greco estimeaza ca in 2012 se vor vinde e-book-uri in valoare totala de 3,55 miliarde de dolari.