Nu mai este niciun secret faptul ca joburile care ne permit sa lucram de la domiciliu sunt in crestere, dar pe masura ce popularitatea lor creste, la fel se inmultesc si modalitatile de a-i insela pe cei ce cauta un astfel de job. De exemplu, anunturile de joburi care va promit ca veti face bani multi si veti munci foarte putin ar trebui sa puna imediat in alerta. Daca nu v-ati familiarizat deja cu felul in care arata un astfel de anunt, atunci a sosit timpul sa faceti acest lucru.
Anunturile pentru joburi legitime cer un anumit set de competente specifice si nu promit marea cu sarea. Prea multe simboluri “$$$$” sau “!!!!!” ar trebui sa va dea de inteles ca nu este o oportunitate de incredere.
Iata 3 chestiuni de stiut atunci cand cautati anunturi de joburi ce va permit sa lucrati de la domiciliu:
1) Verificati de 2 ori adresa URL
E jobul de vis care va permite sa lucrati de acasa si unde mai punem ca provine si de la o companie de renume cum ar fi CNBC. Sau nu? Feriti-va de URL-uri care pot fi inselatoare, pentru ca, desi ati putea crede ca sunteti pe site-ul CNBC, puteti fi de fapt pe o pagina falsa facuta sa arate identic cu cea legitima. Chiar mai rau de atat, trebuie sa fiti foarte atent atunci cand adresele web par a fi reale, cum ar fi cea mai recenta adreasa inselatoare CNBC, “http://cnbc.com-index.in/”. Desi da impresia ca sunteti pe site-ul CNBC deoarece vedeti extensia .com, daca va uitati mai atent veti obesrva ca domeniul are de fapt extensia “.in“, si nu are nimic de-a face cu compania CNBC.
2) Mare atentie daca vi se cer bani
Fiti extrem de precaut in cazul in care o companie va percepe taxe pretinzand ca va angajeaza. Scopul de a obtine un loc de munca este de a castiga bani, nu de a cheltui. Verificati de mai multe ori in cazul in care exista o taxa, deoarece se poate pretinde ca aceasta este pentru laptopul emis de companie, de exemplu. Chiar mai rau, unii escroci solicita informatii despre contul dvs. bancar, pretinzand ca va depune o suma de bani pentru a va ajuta sa va cumparati un laptop.
4) Informati-va de pe Google
Un escroc poate fi demascat chiar de adresa de contact cu care corespunde. Este legitima adresa de e-mail si contine numele companiei? Sau trimiteti informatii personale la o adresa de tipul nume@gmail.com? In general, noul dvs. sef va avea o adresa de e-mail asociata cu compania care va angajeaza, ca de exemplu, nume@cnbc.com. Dar nu va lasati convins doar de acest aspect. Asigurati-va ca puteti purta o discutie la telefon inainte de a accepta jobul. O alta inselatorie recenta consta in sustinerea de interviuri prin IM. Similar cu adresa de e-mail falsa, este foarte usor de creat un cont IM fals.
Avand un numar de telefon real si o adresa de e-mail asociata unei companii, si nu o adresa “@gmail”, “@hotmail”, etc, puteti cauta pe Google numele companiei, alaturi de cuvantul “inselatorie” sau “teapa”, pentru a vedea daca are antecedente.
Retineti ca atunci cand acceptati un loc de munca, compania angajatoare va avea nevoie de informatii fiscale de la dvs., care cuprind informatii foarte personale. Faceti tot ce este necesar pentru a va asigura ca este o oportunitate legitima si ca aveti toate informatiile necesare pentru a reclama compania, in cazul in care ceva nu este in regula.