Cele mai multe adrese URL tastate incorect duc catre nume gresite de domenii

Conform unui studiu efectuat de firma de securitate Sophos, 8 din 10 adrese URL tastate gresit duc catre nume gresite de domenii (typosquatted sites). Sophos a urmarit fiecare posibila tastare gresita sau omitere a vreunui caracter din denumirile Facebook, Google, Twitter, Microsoft, Apple si Sophos. De exemplu pentru Sophos: omiterea unei litere – Sopos-, tastarea gresita a unei litere – Spphos- si adaugarea unei litere -Ssophos-.

Acestia au verificat 1502 site-uri si 14.495 de URL-uri in total. Desi unele dintre aceste site-uri s-au dovedit a fi site-uri reale – racebook.com, in loc de facebook.com de exemplu, este un site de pariuri -, totusi, 80 % au fost nume gresite de domenii, dintre care variantele pentru Apple au reprezentat 86 %.


Cei responsabili de numele gresite de domenii au ca scop sa faca bani din traficul indreptat catre aceste site-uri, fie prin dactilografiere gresita, fie prin intermediul clickjacking, fie prin alte mijloace.

Potrivit Sophos, cea mai mare parte (15 %) duc catre site-uri de publicitate, 12 % s-au dovedit a fi pagini IT & sau de hosting, ceea ce inseamna ca cineva le-a inregistrat cu speranţa de a le vinde ulterior. Doar 1 din 20 a fost clasificat ca site fraudulos sau pentru adulti.

Marea majoritate a numelor gresite de domenii erau gazduite in SUA (64 %), urmate de Germania (4.6 %) si China (4,1 %).

“Este atat de usor sa tastam gresit o adresa URL incat este inevitabil ca din cand in cand sa ajungem si pe un site pe care nu intentionam sa ajungem. In cele mai rele cazuri, tastarea neglijenta va poate duce pe un site conceput pentru a fura identitatea sau informatiile personale. O idee buna este sa marcati in browser site-urile dvs. favorite, astfel veti elimina probabilitatea de a introduce gresit o adresa URL.” spune Graham Cluley, consultant tehnologic principal la Sophos.

Sursa: tgdaily.com