Fabricantii de servere adopta noul cip AMD cu 16 nuclee de procesare

AMD (Advanced Micro Devices) a lansat Opteron 6200, un nou procesor care duce tehnologia la un nou nivel, fiind primul cip cu 16 nuclee de procesare.

Fabricantii de servere dedicate de top, Hewlett-Packard, Dell si IBM si-au reimprospatat liniile de productie cu noile cipuri Opteron, care includ intre 4 si 16 nuclee. Cu numele de cod Interlagos, noile cipuri sunt cu 25 pana la 30 % mai rapide decat predecesorii lor, cipurile Opteron 6100 cu 12 nuclee. Cipurile Opteron 6200 se bazeaza pe o arhitectura de procesor noua de la AMD, denumita Bulldozer.

Un numar mai mare de nuclee pe cipurile AMD ar putea aduce un plus de performanta pentru servere dedicate la anumite aplicatii specifice, in timp ce consumul de energie este redus, a spus Dan Olds, analist principal la Gabriel Consulting Group.

Serverele cu noile cipuri AMD vor oferi o viteza mai mare la mediile virtualizate, aplicatii cum ar fi baze de date si putere de calcul de inalta performanta. Mai multe nuclee pe servere ofera o fluiditate mai mare in distribuirea volumului de munca si va contribui, de asemenea, la consolidarea serverelor in interiorul unui datacenter.

Procesoarele Intel ofera o performanta mai buna, dar AMD ofera performanta buna si consum redus de energie. Pentru firmele care cauta sa reduca costurile, AMD ofera o mai buna performanta-per-watt, in comparatie cu procesoarele de la Intel.

HP a lansat 5 servere dedicate ProLiant G7 cu noile cipuri AMD. Serverele ofera o performanta cu pana la 35 % mai mare atunci cand ruleaza anumite aplicatii specifice.

IBM va reimprospata gama sa de servere dedicate System x 3755 cu noile cipuri AMD, a declarat Jim Smith, un purtator de cuvant al IBM. Sistemul va fi disponibil probabil din luna decembrie.

Dell va include de asemenea noile cipuri AMD in serverele sale, dar inca nu a furnizat o data oficiala de lansare.