Vreti securitate? Alegeti SFTP!

Securitatea prin anonimat rareori functioneaza precum multi ar spera. In schimb, riscati sa fiti atacat de un hacker anonim care v-a gasit in urma unei scanari de vulnerabilitati aleatoare. In trecut, FTP a fost cea mai buna optiune de transfer a unor fisiere de pe computerul pe site-ul dvs. Cu toate ca acele zile sunt demult apuse, multi inca folosesc FTP, gandindu-se ca este singura optiune disponibila. Dar daca intr-adevar doriti securitate reala, atunci trebuie sa aruncati o privire asupra SFTP sau SCP.

Ambele metode de transfer, SFTP si SCP, utilizeaza criptare public key pentru a se asigura ca datele dvs. raman ferite de ochii curiosilor in timpul transferului. Cu FTP, informatiile dvs. de login sunt trimise in text simplu, facilitand interceptarea lor de catre o terta parte. In ambele cazuri, “S” vine de la “secure”, si exact de asta aveti nevoie atunci cand transferati date.

SFTP (SSH File Transfer Protocol) foloseste un canal securizat (de exemplu, SSH – Secure Shell). Aceasta inseamna ca informatiile de login si fluxul de date sunt criptate cu tehnologia utilizata de serverul dvs. (de obicei OpenSSH).

Pentru ca foloseste SSH, veti avea nevoie de un login SSH pentru a-l folosi. Unii furnizori de web hosting sunt reticenti atunci cand vine vorba sa ofere acces SSH utilizatorilor de shared hosting, dar pot oferi posibilitatea unei conectari securizate cu shell dezactivat. Unii furnizori buni de hosting vor oferi de obicei utilizatorilor sai, la cerere, un anumit tip de acces SSH. Daca aveti un VPS sau un server dedicat, ar trebui sa aveti deja acces SSH.

O alta posibila limitare este aceea ca va trebui sa utilizati un client FTP care suporta SFTP. Din fericire, SFTP este suportat de majoritatea clientilor FTP moderni. De exemplu, FileZilla este un client gratuit si open source care suporta SFTP si multe alte protocoale.