CEO-ul ICANN apara noul plan de domenii gTLD

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) va deschide in aceasta saptamana cererile pentru domenii generice de nivel superior (gTLD), chiar daca continua sa apara obiectii in acest sens, a declarat CEO-ul grupului.

Conform planului, ICANN va incepe joi acceptarea de cereri pentru gTLD-uri noi, incepand astfel o “noua era” pentru sistemul de nume de domenii, a declarat Rod Beckstrom, presedinte si CEO ICANN. Beckstrom a respins in continuare criticile planului, declarand ca adversarii nu au venit cu nicio obiectie noua in ultimele luni. Planul gTLD va aduce beneficii semnificative pentru utilizatorii de internet, inclusiv abilitatea de a crea noi TLD-uri in limbi non-latine si scripturi non-engleze.

“Aproximativ jumatate dintre utilizatorii de internet sunt in Asia, dar cu toate acestea, ei nu au TLD-uri in limba lor materna. Cu noile gTLD-uri, internetul va arata ca o planeta si nu ca o singura tara”, a spus Beckstrom.

In decembrie, 17 membri ai Congresului SUA au somat ICANN sa intarzie lansarea, din cauza temerilor cu privire la planul gTLD. In aceeasi luna, US Federal Trade Commission a sugerat ca planul prezinta un “risc semnificativ” la adresa consumatorilor.

Noul plan gTLD va permite organizatiilor sa aplice pentru TLD-uri noi cu alte nume decat traditionalele .com sau .uk, cum ar fi .hotel sau .afacere. Costul unui nou gTLD va fi de 185.000 de dolari pentru majoritatea solicitantilor.