Libertatea internetului este amenintata de Apple si Facebook?

Intr-un interviu recent acordat pentru The Guardian, cofondatorul Google, Sergey Brin, ataca Apple si Facebook spunand ca cei doi giganti pun in pericol libertatea de pe internet si limiteaza inovatia. Conform acestuia, principiile deschiderii si accesului universal, care au stat la baza crearii internetului in urma cu 3 decenii, sunt supuse acum unor amenintari mai mari ca oricând.

Amenintarile la adresa libertatii internetului provin, argumenteaza el, din combinarea incercarilor tot mai mari ale guvernelor de a controla accesul si comunicatiile intre cetateni, a tentativelor industriei de entertainment de a distruge pirateria si cresterea “restrictivelor gradini imprejmuite” de tipul Facebook si Apple, care controleaza strans ce tip de software poate fi utilizat pe platformele lor.

Cofondatorul Google a mai spus ca in urma cu 5 ani nu-si putea imagina ca vreo tara din lume sa poata sa restrictioneze in mod efectiv internetul pentru mult timp, dar acum spune ca s-a inselat. Alte state care mai cenzureaza propriii cetateni sunt China, Iranul si Arabia Saudita, in vreme ce India vrea acces la retelele Research In Motion (RIM), producatorul smartphone-urilor BlackBerry.

Brin mai spune ca este foarte ingrijorat de eforturile acestor tari de a restrictiona folosirea internetului si lanseaza un avertisment in fata ascensiunii Facebook si Apple ce risca sa sufoce definitiv inovatia.