Hard disk-urile hibrid pierd teren in detrimentul SSD-urilor

Hard disk-urile hibrid, care combina memoria NAND flash cu discurile rotative inca reprezinta o tehnologie in curs de formare, dar durata lor de viata ar putea fi scurta din cauza lipsei de interes din partea consumatorilor si producatorilor de calculatoare si servere dedicate.

Un nou raport al IHS iSuppli arata ca, in timp ce vanzarile de unitati hibrid sunt de asteptat sa se dubleze anul urmator, aceasta majorare este umbrita de vanzarile solid-state drive (SSD), care sunt de asteaptat sa creasca foarte mult (cu aproximativ 2.660%).

In prezent, singura companie care vinde unitati hibrid este Seagate. Produsul sau se numeste Momentus XT Hybrid, are o memorie NAND flash de pana la 8 GB si o capacitate de stocare de 750GB pe 2 platane de 2.5 inci.

Hard disk-urile hibrid, care contin memorie NAND flash pentru a stimula performantele sistemelor de operare si a aplicatiilor, sunt ideale pentru mediul de hosting, deoarece ofera un plus de viteza si performanta fata de hard disk-urile clasice si sunt din ce in ce mai populare printre ultrabook-uri. Totusi, SSD-urile vor ramane solutia de stocare principala pentru ultrabook-uri , potrivit IHS iSuppli.

Un factor care stimuleaza extinderea SSD-urilor este Apple, care in aceasta saptamana a lansat o versiune a lui MacBook Pro, care contine numai un SSD si niciun hard disk. Apple este consumatorul numarul 1 mondial de memorie flash si foloseste in prezent NAND flash pentru gama de produse iPad, iPod, iPhone, MacBook Air si MacBook Pro.

In comparatie cu livrarile SSD, livrarile hard disk-urilor hibrid vor ajunge doar la 2 milioane de unitati in acest an, cu 1 milion de unitati mai multe fata de 2011. IHS iSuppli estimeaza ca livrarile de hard disk-uri hibrid vor ajunge la 25 de milioane de unitati pana in 2016.

Intre timp, vanzarile de hard disk-uri clasice le detroneaza in continuare atat pe cele de unitati hibrid, cat si pe cele de SSD-uri. Acestea au crescut cu 18%, ajungand la 145 de milioane de unitati livrate doar in in primul trimestru al acestui an, cifra crescand deja la 159 milioane in al doilea trimestru, conform IHS iSuppli.