Server unmanaged vs. server managed vs. cloud server

Cand va decideti sa treceti de la un cont de hosting shared la un cont de VPS sau server dedicat, aceasta este doar una din numeroasele decizii pe care va trebui sa le luati. Va trebui de asemenea sa decideti daca doriti un server cu administrare (managed) sau fara administrare (unmanaged), si daca doriti hosting traditional sau cloud hosting. Exista avantaje si dezavantaje de ambele parti si pe care ar trebui sa le analizati cu atentie inainte de a lua o decizie.

Server unmanaged

Aceasta este cea mai putin costisitoare optiune, pe care o puteti gasi, de obicei, in pachetele de hosting pe server dedicat si VPS. Atunci cand serverul dvs. este unmanaged, chiar daca acesta este detinut si gazduit de o companie de web hosting, el va fi in totalitate sub controlul dvs. Prin urmare, trebuie sa decideti cand se fac updateurile, modul in care serverul este administrat, cine are acces si ce fel de software este instalat.

Server managed

Cu un server managed, responsabilitatile care vin odata cu libertatea oferita de un server unmanaged, cad pe umerii furnizorul dvs. de hosting. Exista mai multe niveluri de administrare server dedicat, in functie de nevoile dvs. si de cat de mult sunteti dispus sa platiti.

Cloud server

Cloud vine ca un pachet de servicii gata de a fi utilizat imediat. In loc sa construiti un server de la zero, sistemul de operare, si eventual chiar si aplicatiile, vin deja instalate si configurate conform nevoilor dvs. Nu platiti numai pentru administrarea serverului, ci si pentru platforma si/sau software-ul in sine. Acest model este numit Software-as-a-Service (SaaS) sau Platform-as-a-Service (PaaS).

Ce sa alegeti?

Bineinteles, alegerea depinde in cele din urma de nevoile dvs. Daca va este confortabil sa administrati un intreg server dedicat, optiunea de server unmanaged va va oferi o flexibilitate mai mare la un pret mai mic. Daca aveti nevoie de ajutor, un server managed este ideal pentru dvs. In schimb, daca aveti nevoie ca totul sa fie pregatit pentru a fi utilizat imediat, atunci un cloud server ar fi cel mai potrivit.