Escrocii online se folosesc de FBI pentru a cere bani

Joi, FBI-ul a avertizat utilizatorii de Internet sa ignore un mesaj fals, pretins a fi de la ofiterii sai, care ingheata ecranele calculatoarelor si solicita ca acestia sa plateasca o amenda pentru ca au vizitat website-uri compromise.

“Suntem complesiti de plangeri”, a declarat Donna Gregory de la US Internet Crime Complaint Center, referindu-se la virusul cunoscut sub numele de Reveton ransomware, care a lovit atat utilizatorii din Statele Unite, cat si pe cei de la nivel global.

“Unii oameni chiar au platit asa-numita amenda”, a spus aceasta, descriind virusul ca fiind un “drive-by-malware” care se instaleaza atunci cand un utilizator da click pe un website compromis. Acesta emite un mesaj care spune ca utilizatorul a incalcat o lege federala.

“Mesajul fals merge mai departe si spune ca adresa utilizatorului a fost identificata de FBI sau de Departamentul de Justitie ca fiind asociata cu site-uri de pornografie cu minori sau cu alte activitati ilegale online. Pentru a-si debloca calculatoarele, utilizatorii sunt obligati sa plateasca o amenda folosind un serviciu prepaid” a declarat FBI.

Gregory a spus ca “spre deosebire de alte virusuri, Reveton ingheata computerul si opreste orice activitate derulata. Utilizatorul mediu nu va fi capabil sa elimine cu usurinta acest malware”.


Posted

in

by