Serviciul Google Page Speed creeaza suspiciune

Serviciul Page Speed, oferit de Google, functioneaza ca un serviciu de web hosting care culege informatii de la serverele proprietarilor de pagini web, modifica si reproduce continutul acestora pe serverul lor.

Viteza cu care se incarca o pagina web este extrem de importanta pentru proprietarii site-urilor deoarece aceasta este principalul factor de luat in considerare pentru a creste traficul pe site-ul lor. Daca un site web are nevoie de mult timp pentru a afisa continutul sau, exista riscul ca vizitatorii sa paraseasca site-ul respectiv. Cu toate acestea, specialisti din industrie au inceput sa-si exprime suspiciunea, sustinand ca, prin serviciul Page Speed, Google ar avea control si mai mare asuprea website-urilor.

Procedura din spatele Serviciul Page Speed este urmatoarea: proprietarii paginilor web directioneza accesul DNS (Domain Name System) catre Google. Serviciul Page Speed culege apoi informatii de pe serverul proprietarului si reconfigureaza paginile web pentru a creste viteza lor de incarcare, oferindu-le apoi vizitatorilor prin intermediul serverelor Google.

“Utilizatorii vor continua sa acceseze site-ul dvs. la fel cum au facut-o si inainte, numai ca timpii de incarcare vor fi mai mici”, a declarat Ram Ramani, manager la Google. Ramani, de asemenea, a explicat ca proprietarii paginilor web nu vor mai trebui sa fie ingrijorati cu privire la compresia imaginilor, cache-ul si alti factori de optimizare a site-ului. El, de asemenea, a declarat ca Google a reusit sa mareasca viteza de incarcare a numeroase site-uri, cu 25 pana la 60 la suta.

Cativa speciaisti din industrie nu au putut trece cu vederea faptul ca Google incearca sa evite folosirea serverelor proprietarilor de pagini web pentru a “lega” site-ul acestora de serverele lor proprii. Ei au sugerat ca acest act ar putea face din Google un web host la nivel global.

Multi cred ca webmasterii ar avea putina incredere in Google, cand vine vorba de livrarea continutului site-ul lor. Google, cu toate acestea, a asigurat intr-un comunicat de presa eWeek ca “Noi nu utilizam informatiile colectate de pe aceste site-uri pentru imbunatatirea rezultatelor cautarii sau directionarea de publicitate catre utilizatori. Putem, totusi, utiliza informatiile colectate pentru a imbunatati calitatea serviciului Page Speed in sine si inclusiv marirea vitezelor de incarcare a paginilor web”

Pretul serviciului, de asteptat sa fie “competitiv”, nu a fost inca dezvaluit.