E adevarat! Laptop-ul de 35 de dolari revine!

Un laptop de 35 de dolari? Se pare ca da. Prima data s-a auzit despre laptopul ultra-low-cost in urma cu un an, atunci cand Ministerul de Dezvoltare a Resurselor Umane din India a lansat dispozitivul ca un instrument educational pentru studenti.

Criticii au pus sub semnul intrebarii faptul ca un dispozitiv utilizabil ar putea fi fabricat la un astfel de pret redus. In plus, fotografii ale prototipului ne arata o tableta PC cu capabilitati aparent limitate. Oare s-ar putea folosi studentii de un astfel de dispozitiv?

Chiar si la un an dupa lansare, proiectul “Laptopul de 35 de dolari” inca se tine bine. De fapt, Kapil Sibal, ministrul Indiei pentru dezvoltarea resurselor umane, declara pentru New York Times ca dispozitivul ultra-low-cost va sosi in termen de cateva saptamani.

Oficialii indieni inca nu au facut public numele producatorului laptopului sau data cand productia va incepe. Ca si caracteristici de baza, acesta va include un touchscreen, Wi-Fi, o tastatura, 2GB de RAM si un port USB, potrivit unui raport al Economic Times din iulie 2010.

Mai mult de un milion de dispozitive vor fi fabricate si vandute catre colegii si universitati din India, care se confrunta cu un deficit de profesori. Oficialii indieni vad laptop-ul ca o alternativa si mai accesibila a laptop-ului low-cost de 75 dolari scos pe piata de catre organizatia non-profit One Laptop per Child (OLPC).

OLPC are de gand scoaterea pe piata a unei tablete PC alimentata de energia solara cu pretul undeva sub 100 de dolari. OLPC spera sa livreze dispozitivul anul viitor sau chiar mai devreme.