Ati auzit cu siguranta de cloud – companii precum Amazon, Microsoft, Dell si IBM folosesc aceasta tehnologie, ceea ce va spune ca este cel mai bun lucru pe care l-ati putea alege. Cu toate acestea, cloud nu este singura optiune de pe piata, cu optiuni cum ar fi servere virtuale private (VPS), oferind, de asemenea, o solutie viabila pentru IMM-uri care doresc sa faca saltul catre un hosting mai dinamic. Dar care este mai bun – cloud sau VPS? Exista un punct de comparatie sau este pur si simplu VPS vs Cloud, castigatorul ia totul?
In principiu, arhitectura cloud este construita pe baza structurii VPS in scopul de a oferi performante ridicate. Ganditi-va in felul urmator: un VPS va ofera sansa de a stoca date si aplicatii off-site, ca parte a unui server impartit cu alti utilizatori. Multe dintre aceste servere includ timpi excelenti de raspuns, downtime minim si pot fi configurate pentru Windows VDS sau Linux VPS.
Cloud lucreaza intr-un mod foarte similar, cu exceptia ca, in loc de a avea datele dvs. pe un singur server, acestea sunt extinse pe mai multe, chiar sute de servere. Una dintre principalele functii ale cloud este de a fluidiza circularea informatiilor, astfel ca niciodata nu trebuie sa va faceti griji despre downtime sau pierderea datelor. Pe scurt, cloud si VPS hosting nu sunt atat de diferite, in ciuda a ceea ce se spune.
Unul dintre cele mai mari beneficii ale ambelor tehnologii este scalabilitatea. In cazul unui VPS, poate fi cumparat mai mult spatiu pe server, dupa cum este necesar, pe cand in cazul cloud este posibil sa creasca in mod dinamic spatiul de pe server, in functie de necesitati.
Mai exact, un VPS poate oferi scalabilitate, dar intr-un cadru care are un inceput si un sfarsit predefinit – dimensiunea server-ului virtual achizitionat, in timp ce cloud va avea, de asemenea, o limita pentru spatiul sau, partea de sfarsit fiind mult mai dinamica deoarece datele sunt raspandite pe mai multe servere iar dimensiunea spatiului creste automat.
Personalizarea si securitatea sunt functii pe care le veti cauta atat la cloud hosting cat si la VPS hosting. Daca nu puteti controla mediul virtual sau sa decideti cine il poate accesa, nu are rost sa dati banii.
Pe ambele fronturi, un VPS tinde sa iasa in fata din mai multe motive, incepand cu posibilitatea de personalizare. Din moment ce detineti o parte a unui server virtual, aveti posibilitatea sa o particularizati cum este mai bine pentru dvs. Aceasta inseamna a alege sistemul de operare si aplicatiile si niciodata nu va fi nevoie sa va faceti griji despre interferenta cu alti utilizatori de pe acelasi server – este privat.
Cloud ofera unele dintre aceleasi personalizari, dar natura lui inerent publica va limiteaza capacitatea de a fi creativi.
Securitatea este, de asemenea, o preocupare pentru cloud. S-ar putea sa detineti un program pentru care aveti nevoie de protectie, cloud va poate oferi “usi din sticla” pentru protectie, ceea ce inseamna ca aplicatia poate fi vazuta dar nu poate fi furata cu usurinta. Noile evolutii cloud, printre care detectoarele de invazie a script-urilor si rootkit-urilor contribuie la impenetrabilitatea acestor “usi de sticla”.
Retelele VPS ofera beneficiul “zidurilor”, ceea ce inseamna ca programul dvs. nu este ceva la care poate sa se holbeze toata lumnea.
Cloud poate oferi mai multe optiuni de facturare la minut, ceea ce inseamna ca veti fi taxat exact pentru ceea ce utilizati, pe cand optiunile VPS merg de multe ori pe modelul forfetar, dar concluzia este ca preturile pentru cloud sunt mai ridicate.
Concluzie
Cloud hosting este in crestere, dar daca sunteti în cautarea unei solutii care ofera securitate, personalizare si raport bun pret-calitate, precum si un punct de plecare pentru o mutare la cloud, optarea pentru un VPS este o alegere excelenta.