Ce este utilizatorul root si cum il puteti obtine

Daca sunteti nou in domeniul web hosting-ului dedicat, s-ar putea sa fiti coplesit brusc de o gramada de termeni cu care nu sunteti familiarizat. Web hosting-ul inseamna mai mult decat spatiu pe disc, latime de banda si hardware: sistemul de operare Linux vine cu o terminologie cu care va trebui sa va familiarizati, precum si mai multe ciudatenii si metode diferite despre care trebuie sa invatati.

Daca sunteti confuz despre ceea ce inseamna utilizator root, totul va este dezvaluit in detaliu in articolul ce urmeaza.

Ce este un utilizator root?

Asa cum o planta are frunze si flori in partea de sus si radacini care o ancoreaza sub pamant, asa este se intampla si in cazul Linux, permitand utilizatorilor sa efectueze modificari la nivel de suprafata a sistemului, in timp ce un utilizator administrativ (denumit “root”) sta undeva in umbra, administrand toate organele vitale ale sistemului de operare.

Am nevoie de acces root?

Root este important, pentru ca alternativa este oarecum inspaimantatoare: Imaginati-va ca toti utilizatorii serverului dvs. dedicat au acces administrativ total tot timpul. Cine stie ce ar putea face din greseala un utilizator distrat. De aceea, doar anumite persoane au acces root, si chiar si atunci, numai daca este neaparata nevoie.

Cum obtin acces root?

Simplu! in cele mai multe sisteme Linux (Red Hat, SUSE, CentOS, etc), pur si simplu accesati serverul dvs. prin SSH si tastati urmatoarea comanda: su

Este atat de simplu! Alte distributii, cum ar fi Ubuntu Server, permite accesul la superuser in moduri usor diferite. De exemplu, in acest caz nu exista acces root permanent, ci mai degraba o singura comanda ce trebuie introdusa inainte de a efectua o actiune root. Aceasta comanda este: sudo

Sursa: http://webhostinggeeks.com