Sfaturi pentru proiectarea unui website pentru iPad

Opiniile despre Apple iPad sunt diverse si adesea la poluri opuse. Totusi, pentru un webmaster ce cauta sa-si extinda raza de actiune a site-ului sau nu conteaza de care parte a baricadei se afla. Fie ca va place sau nu, iPad este aici si probabil ca nu va pleca prea curand.
Acest lucru inseamna ca trebuie sa luati in considerare proiectarea website-ului dvs. si pentru iPad. Printre multitudinea de aspecte tehnice, exista cateva consideratii generale care ar trebui analizate de catre toti webmasterii.

Modurile de vizualizare

Cea mai mare provocare dintr-o perspectiva de programare va fi faptul ca nu exista nicio preferinta in utilizarea iPad pentru vizualizare fie in format portret fie in format peisaj. De fapt, pentru cei care nu l-au folosit inca, iPad detine un senzor de orientare, asa ca atunci cand utilizatorul il roteste, website-ul se ajusteaza automat la rotirea acestuia.

Acest fapt reprezinta un set de provocari unice. In primul rand, aceasta inseamna ca simplitatea website-ului reapare pe lista de prioritati. Un utilizator care va trebui sa astepte de fiecare data cand roteste iPad-ul isi va pierde rabdarea rapid.

In al doilea rand, s-ar putea sa fie necesara crearea multiplelor designuri pentru site-ul respectiv. Unele aspecte ale site-ului nu se vor afisa corect in modul de vizualizare portret, mai ales cele care au o multime de informatii in barele laterale. Aceasta inseamna ca webmasterul trebuie sa ia in considerare ambele orientari in procesul de programare.

Fara Flash sau Java!

iPad ruleaza browser-ul Safari care nu suporta plug-in-uri pentru aceasta platforma. Deci, daca site-ul dvs. se bazeaza in vreun fel pe Flash, Java, sau orice altceva care ar necesita un plug-in, va trebui sa adaptati design-ul site-ului si sa gasiti un alt mod de a-l prezenta. HTML5 pare sa preia o multime de functii care sunt in prezent disponibile doar la Flash si Java. Deoarece veti fi probabil nevoit sa-l invatati oricum, folosindu-l mai mult in codul sursa al paginii dvs. ar putea fi o modalitate de a va pregati pentru aceste restrictii.

Fara mouse

Utilizatorii nu vor utiliza un mouse pentru a naviga prin site-ul dvs. de pe acest dispozitiv. Mouse-ul va fi inlocuit de degete. In timp ce ecranul tactil prezinta o acuratete la atingere descrisa ca fiind impresionanta, acest tip de navigare va necesita ca site-ul sa fie mai aerisit. Listele de linkuri ingramadite nu vor fi usor de utilizat. Design-ul va trebui probabil schimbat pentru a include o multime de butoane mari si usor de apasat.

Site-ul Apple are informatii tehnice aprofundate legate de acest aspect: cautati fraza “iOS Human Interface Guidelines.” Exista, de asemenea, website-uri care va previzualizeaza site-ul ca sa vedeti cum va arata pe un iPad, astfel incat sa nu trebuiasca sa cumparati unul. Poate parea a fi mult de munca, dar avand in vedere cresterea exploziva a produselor Apple, putem sa credem ca la fel s-ar putea intampla si cu iPad. Daca va fi asa, veti dori ca website-ul dvs. sa fie pregatit pentru asa ceva.

Sursa: webhostinggeeks.com