Logo-ul pentru Cooperative Linux, cunoscut sub numele de coLinux, reprezinta incercarea de a aborda o noua platforma. Plasarea logo-ului Windows si a pinguinului Linux in capetele opuse ale unui yin si yang nu rezuma doar acest software, dar problema pe care incearca sa o abordeze. Cu cateva sisteme de operare UNIX, Macintosh si alte exceptii imprastiate, lumea hosting-ului web este impartita intre Windows si Linux. Acest lucru inseamna ca si webmasterii impartiti in adepti Windows si adepti Linux. In timp ce punctele forte si punctele slabe ale fiecaruia sunt bine cunoscute, concluzia este ca pe oricare l-ati prefera, exista un avantaj in a le avea pe amandoua.
Unii utilizatori rezolva aceasta problema folosind mai multe servere dar cu siguranta ca aceasta nu este varianta cea mai ieftina. Mai des intalnite sunt serverele cu dual-boot. Acest lucru are propriul sau dezavantaj si anume ca nu este tocmai placut sa restartati in mod constant doar pentru a comuta intre cele doua.
Cooperarea dintre cele doua
coLinux functioneaza prin faptul ca permite instalarea unui kernel Linux pe sistemul de operare gazda (de obicei, unele variante de Windows, dar poate fi orice).
Termenul de “cooperativ” este menit sa semnifice faptul ca, odata instalat, kernel-ul sistemului de operare Linux si ale sistemului de operare gazda lucreaza impreuna, comunica intre ele dupa cum este necesar pentru a partaja resursele hardware.
Cu toate acestea, pentru a functiona corect, mai ales ca cele mai multe hardware-uri nu sunt setate pentru a rula pe doua sisteme de operare diferite si in doua limbi diferite in acelasi timp, sistemul de operare gazda detine in continuarea puterea suprema.
Va functiona?
In cea mai mare parte, da. Totusi, acesta este un software. Cu tot ceea ce un computer modern este capabil sa faca, ceva atat de complex sigur are si deficiente. Iata unele dintre probleme raportate:
1) Procesoare multiple nu sunt acceptate
2) Fara suport X server
3) Fara suport pe 64 de biti
4) Fara suport pentru sunet
5) Nu ruleaza pe Windows 98/ME
6) Bug-uri ale fisierului de configurare XML
7) Instabilitate
Merita incercat?
Un lucru pare sigur si anume ca aveti foarte putin de pierdut prin instalarea acestui pachet software, deoarece nimeni nu a raportat niciun fel de erori de sistem fatale. Acest lucru ar putea fi un bun punct de plecare pentru toti utilizatorii de Windows, care doresc sa experimenteze si cu Linux.