Intel reintroduce procesoarele Pentium pentru servere

Intel readuce la viata procesoarele Pentium si a inceput sa livreze noile cipuri Pentium 350 pentru servere dedicate low-end.

Pentium 350 este un procesor dual-core ce functioneaza la o viteza de 1.2GHz si are 3MB de cache. Ca multe alte cipuri de server, Pentium 350 nu are caracteristici cum ar fi grafica integrata, care este inclusa la cele mai multe laptop-uri si procesoare desktop Intel.

Emblematica serie de procesoare Pentium exista de mai mult de un deceniu dar acum este in mare parte orientata catre laptop-uri si desktop-uri low-cost. Pentium a reprezentat seria de procesoare care l-a facut celebru pe Intel dar in prezent stafeta a fost preluata de catre procesoarele Core. Compania obisnuia sa ofere in trecut pentru servere dedicate procesoarele Pentium III si Pentium II Xeon.

Un purtator de cuvant al Intel a declarat ca acest nou cip Pentium vizeaza microserverele, serverele compacte utilizate pentru web serving si serviciile de livrare de continut. Intel ofera deja cipuri Xeon E3 si este de asteptat ca in curand sa lanseze noile cipuri Atom pentru microservere.

“Noul procesor este o confirmare a puterii brandului Pentium. In afara de microservere, Pentium 350 ar putea fi de asemenea utilizat pentru servere low-budget care efectueaza sarcini specifice de stocare, imprimare sau partajare documente” a spus Dean McCarron, analist principal la Mercury Research.

Cu toate acestea, procesorul nu este un inlocuitor pentru procesoarele low-power actuale, Atom, care sunt de obicei folosite la netbook-uri si tablete, dar sunt de asemenea folosite si in servere de mare densitate, cum ar fi de SeaMicro SM10000-64HD pentru procesarea tranzactiilor cloud.

Directionarea noului cip Pentium catre servere  ar putea fi, de asemenea, o confirmare tacita ca Intel vrea ca Pentium sa inlocuiasca marca Celeron, care este cea mai slaba marca de procesoare Intel. Procesoarele Celeron sunt utilizate la desktop-uri si laptop-uri low-cost si in cateva cazuri la servere low-end.

Intel a refuzat sa specifice pretul pentru Pentium 350.

Pentru hosting pe servere dedicate Intel QuadCore i3, vizitati #, sectiunea servere dedicate.