Autorul proiectului de lege SOPA critica decizia Wikipedia de a-si inchide site-ul in semn de protest

Arhitectul SOPA, congresmanul Lamar Smith, a programat o sesiune de marcare luna viitoare, in care controversatul proiect de lege ar putea fi modificat.

Intr-o sesiune de marcare, un proiect de lege este deschis membrilor Comitetului Casei Judiciare pentru dezbateri, completari si alte modificari. Totusi, nu se va vota decisiv in privinta promulgarii SOPA. Sesiunea de marcare a fost anuntata printr-o declaratie din partea Comitetului Casei Judiciare, prezidata de catre congresmanul Lamar Smith.

Intr-o alta declaratie, Smith a criticat decizia Wikipedia de a-si inchide versiunea in engleza a site-ului in semn de protest fata de SOPA si PIPA.

“Este ironic faptul ca un site dedicat furnizarii de informatii raspandeste dezinformare cu privire la Actul de Oprire a Pirateriei Online (SOPA). Proiectul de lege nu va afecta Wikipedia, blogurile din SUA sau site-urile de social networking. Wikipedia face un deserviciu utilizatorilor sai, panicandu-i, in loc sa-i informeze corect. Poate ca in timpul indisponibilitatii site-ului, utilizatorii se vor uita in alta parte pentru a gasi o definitie exacta a ceea ce inseamna pirateria online.” a spus Smith.

Vinerea trecuta, Smith a anuntat ca va elimina dispozitiile proiectului de lege care prevad blocarea DNS si redirectionarea traficului, considerate a fi cele mai oneroase de catre comunitatea tech. Astfel, SOPA ar fi permis titularilor drepturilor de autor si guvernului federal sa elimine din DNS (Domain Name System) site-urile care incalca sau sunt suspectate ca incalca drepturile de autor. Multi experti tech sustin ca acest lucru ar fi avut consecinte negative asupra stabilitatii, vitezei si securitatii internetului.

DNS functioneaza ca un fel de “agenda telefonica” a internetului. Atunci cand un utilizator introduce o adresa URL intr-un browser, DNS ajuta computerul acestuia sa gaseasca si sa comunice cu serverul ce gazduieste continutul pe care utilizatorul doreste sa-l acceseze. Daca un site este scos din sistemul DNS, devine mult mai dificil pentru un utilizator obisnuit sa acceseze site-ul respectiv.

Sustinatorii SOPA, cum ar fi Viacom si MPAA, sustin ca acesta este un instrument legislativ necesar pentru combaterea pirateriei online si a furtului de continut. In schimb, oponentii SOPA, printre care multi din industria tech, precum Google si Facebook si din industria de web hosting, precum Namecheap, sustin ca SOPA ar crea un internet mai lent, mai instabil si mai nesigur si ar sta in calea inovatiei digitale.

Wikipedia, Reddit si Imgur planifica sa protesteze, in timp ce Google va adauga pe pagina sa principala linkuri catre informatii legate de SOPA.