In sfarsit stim care este si parerea lui Mark Zuckerberg despre SOPA. Miercuri, fondatorul Facebook si-a facut publica opozitia sa fata de controversatul proiect de lege, intr-o postare pe profilul sau de Facebook. Postarea a adunat pana in prezent peste 481.000 de like-uri si a fost impartasita de peste 90.000 de ori.
Dar asa cum multi dintre cei care au comentat cu privire la aceasta postare au subliniat, vorba este de prisos. Daca Facebook intr-adevar ar fi vrut sa se opuna SOPA, spun ei, ar fi facut ceea ce Wikipedia si alte zeci de site-uri renumite de pe internet au facut miercuri: sa-si inchida site-ul pentru o zi, in semn de protest.
Deci, de ce nu a procedat asa?
Fara indoiala, argumentul principal este de natura financiara. Facebook a facut aproximativ 4.25 miliarde de dolari anul trecut, iar o singura zi de întrerupere ar costa site-ul aproape 12 milioane de dolari din venituri. Agentiile de publicitate ar fi furioase, deoarece spatiul pe care l-au cumparat in cadrul site-ului ar fi fost cenzurat.
In alta ordine de idei, ziua de protest (18 ianuarie 2012) a venit intr-un moment nepotrivit pentru Facebook. La un eveniment de presa, miercuri seara in San Francisco, reteaua sociala a prezentat un set de aplicatii noi bazate pe platformele Open Graph si Gestures. Astfel, Zuckerberg nu ar fi putut prezenta aceste aplicatii in cadrul unui site inchis. Ca alternativa, ar fi putut sa intarzie lansarea cu o zi sau doua. La urma urmei, e vorba de Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume.
Oricum, Facebook este cunoscut pentru neutralitatea sa atunci cand vine vorba de politica si conflicte, asa ca faptul ca Zuckerberg a facut acea declaratie referitoare la SOPA este un prim pas in implicarea retelei de socializare in tot ceea ce se intampla in lume.