Deficitul de hard disk-uri va persista si in 2012

Seagate a declarat marti ca furnizarea de unitati hard disk (HDD) din acest an va continua sa fie deficitara din cauza inundatiilor devastatoare din Thailanda, fortand astfel marii consumatori sa incheie acorduri pe termen lung pentru a-si asigura aprovizionarea cu hard disk-uri. Compania a spus ca pana la sfarsitul acestui an, deficitul de unitati este probabil sa fie de aproximativ 150 de milioane de unitati.

Prognoza Seagate este mai mult sau mai putin in conformitate cu cele ale companiilor de cercetare, cum ar fi Gartner, care a declarat luna trecuta ca impactul major al deficitului de hard disk-uri de dupa inundatii va fi resimtit in prima jumatate a acestui an si este probabil chiar sa continue pe tot parcursul anului.

Seagate a livrat 47 de milioane de unitati in ultimul trimestru al lui 2011, in scadere cu 4% fata de acelasi trimestru din anul anterior, invocand lipsa de componente datorata inundatiilor. Astfel, pretul mediu de vanzare a unei unitati a crescut cu 13 dolari fata de trimestrul 2 al lui 2011, chiar daca costurile unitare de productie au crescut cu doar 2.50 dolari/unitate, ca urmare a inundatiilor.

Pe 19 decembrie 2011, Seagate si-a inchis afacerea cu hard disk-uri Samsung, cumparata cu 1.4 miliarde de dolari si din care a livrat aproximativ 700.000 unitati.

Veniturile companiei din trimestrul 3 al lui 2011 au fost de 3.2 miliarde de dolari, in crestere cu circa 18% fata de acelasi trimestru din anul precedent. Profitul net in acelasi trimestrul a fost de 563 milioane de dolari, in crestere cu 150 milioane de dolari fata de anul precedent.

Compania a previzionat un venit de cel putin 20 de miliarde dolari in acest an calendaristic, din cauza unui mediu “relativ benign” de stabilire a preturilor. In martie, compania estimeaza venituri de 4,3 miliarde de dolari si livrari de cel putin 60 de milioane de unitati, iar veniturile sunt de asteptat sa creasca pana la 5 miliarde de dolari in urmatorul trimestru al lui 2012, pe masura ce lantul de aprovizionare va reveni la normal.

Desi fabricile companiei nu au fost direct afectate de inundatii, totusi furnizorii sai de componente au fost afectati, iar multi dintre ei nu au bani pentru a investi in instrumente noi, echipamente de productie si alte utilitati necesare productiei. Cu toate acestea, Seagate asista furnizorii, inclusiv prin finantare pentru procurarea de echipamente noi.

Seagate a observat, de asemenea, unele schimbari in industrie, inclusiv modul in care clientii plaseaza acum comenzile. Multi clienti mari au semnat acorduri pe termen lung, uneori chiar pe cativa ani, ceea ce este nou pentru industrie si reprezinta o schimbare structurala in modul in care compania isi desfasoara activitatea.

Sursa: pcworld.com