Procesoarele ARM pe 64 de biti vor viza serverele si smartphone-urile

Se pare ca primele procesoare ARM pe 64 de biti vor viza in principal serverele si smartphone-urile high-end, a declarat CEO-ul ARM, Warren East, la inceputul acestei saptamani.

Primele procesoare pe 64 de biti vor avea la baza arhitectura ARMv8 si vor fi destinate exclusiv producatorilor de dispozitive si servere. Acestea vor intra in productie la scara larga pana in 2014, a declarat East.

Procesoarele ar putea duce la crearea primelor smartphone-uri pe 64 de biti, care ar putea oferi performante mai bune in comparatie cu dispozitivele bazate pe procesoare ARM actuale de 32 de biti. Procesoare ar putea suporta de asemenea o gama mai larga de aplicatii pe 64 debiti in medii Windows si Linux.

Cele mai multe smartphone-uri si tablete din ziua de azi utilizeaza procesoare ARM, iar compania incearca sa patrunda cat mai mult pe piata dominata de serverele Intel. ARM dezvolta arhitecturi si design-uri de procesoare si printre partenerii sai se numara Apple, Nvidia si Samsung.

Privind in perspectiva serverelor, ARM va avea viata grea din cauza lui Intel care a oferit cipuri x86 de ani de zile si domina in prezent piata serverelor.