Avantajele si dezavantajele unui software antivirus gratuit

Cand vine vorba de protectia unui calculator, utilizatorul este elementul cheie. Mereu va aparea malware care va circula nedetectat o perioada, timp in care poate provoca daune, iar la intrebarea “Care este cel mai bun antivirus?”, raspunsul poate varia de la an la an.

Numarul amenintarilor malware a crescut aproape exponential incepand din anul 2008, si acestea iau forme din ce in ce mai variate, afectand majoritatea industriilor, printre care si cea de web hosting. Prin urmare, spre ce tip de produse ar trebui sa ne orientam cand dorim o solutie de securitate: gratuita sau platita? Depinde de nevoile utilizatorului.

Solutiile gratuite ofera in general protectie antivirus si antimalware in timp real. Partea buna este ca fiind putine module active, solutia de securitate va consuma mai putine resurse. Partea mai putin buna este ca utilizatorii sunt vulnerabili mai ales impotriva atacurilor phishing si spam-phishing, care pot provoca in anumite cazuri daune considerabile.

Solutiile platite, pe de alta parte, ofera mai multe module de protectie ca antiphishing, antispam, firewall, parental control, backup, criptare, administrare centralizata etc. Partea buna este ca ofera o protectie sporita, insa ocupa mai multe resurse si timpul de raspuns in cazul sistemelor mai vechi tinde sa aiba de suferit.

Iata care ar fi principalele avantajele ale solutiilor de securitate gratuite:

– Costuri directe 0;
– Sunt usor de utilizat deoarece interfetele sunt mai simple;
– Consumul mai redus de resurse datorita numarului mic de module de protectie.

Printre dezavantajele solutiilor gratuite putem mentiona:

– Lipsa modulelor suplimentare de protectie;
– Lipsa suportului tehnic;
– Este permisa utilizarea doar in scop personal;
– Actualizarile au o frecventa mai scazuta decat in cazul produselor cu licenta;
– Unele solutii gratuite isi bombardeaza periodic utilizatorii cu mesaje comerciale;
– Unele solutii de securitate gratuite nu ofera protectie in timp real, ci doar la cerere.

In concluzie, daca aveti idee despre tipurile de amenintari existente, stiti sa recunoasteti un atac phishing si nu doriti sa investiti intr-o solutie de securitate, o solutie gratuita poate fi suficienta. Altfel, daca aveti nevoie de o protectie sporita (antiphising, antispam, etc) care sa compenseze lipsa de experienta, sau in cazul in care aveti nevoie de functii avansate (administrare centralizata de exemplu) ori doriti sa restrictionati acesul copilului pe internet (parental control), o solutie antivirus premium este mai potrivita.