Cloud ca metoda de backup

Backup-ul contului dvs. de hosting, a unui VPS sau a unui server dedicat, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a va proteja datele. Cu toate acestea, backup-ul este un concept usor de trecut cu vederea, mai ales intr-o zi aglomerata. In prezent, multe companii apeleaza la unitatile de stocare pe disc pentru a-si salva backup-urile, dar o noua forma de backup ia nastere chiar in cloud.

Cloud a luat amploare ca metoda de backup in ultimii ani, multi furnizori de servicii cloud oferind solutii complete de backup atat pentru consumatorii individuali, cat si pentru intreprinderi. In timp ce unii au primit cu bratele deschise aceasta noua metoda de backup, in special pentru usurinta de utilizare si costurile mici, altii sustin ca nu este inca practic sa se foloseasca banda de internet pentru a face backup la cantitati mari de date, care pot ajunge si la cativa terabytes.

Exista 3 domenii principale ale cloud backup pe care multe companii le exploateaza in prezent:

1) Backup de la distanta – datele sunt stocate la nivel local, iar backup-ul se face printr-un serviciu cloud aflat la distanta
2) Cloud to cloud – externalizarea atat a serverelor, cat si a backup-urilor
3) Replicare backup – desi exista backup-uri stocate la nivel local, cloud este utilizat pentru a salva copii de siguranta ale acelor backup-uri, pentru o securitate suplimentara.

Una dintre caracteristicile cele mai importante ale oricarui sistem de backup este abilitatea de a recupera datele complet si rapid. In cazul in care metodele de backup in cloud sunt in masura sa furnizeze recuperare de date rapida si fara probleme, acestea ar putea castiga mai multi clienti in viitor. Mai mult decat atat, companiile care nu au nevoie de recuperare rapida a datelor arhivate, pot considera serviciile cloud ca fiind o solutie viabila pe termen lung de backup/stocare.