Lenovo ii ia fata lui HP pe piata PC-urilor

Lumea computerelor personale are acum un nou rege. Potrivit statisticilor prezentate miercuri de firma de cercetare Gartner, Lenovo a vandut cele mai multe PC-uri in al treilea trimestru al anului 2012. Acesta este prima data cand Lenovo este pe primul loc pe piața PC-urilor, potrivit Gartner.

Vanzarile companiei s-au ridicat la 13.767.976 de PC-uri vandute, cu 217.215 mai multe decat HP. Cu toate acestea, Lenovo preia conducerea intr-un moment de slabiciune al industriei globale de PC-uri.

“O incetinire continua in vanzarile de PC-uri catre consumatori a jucat un rol important in declinul global de pe piata PC-urilor”, a comentat analistul principal Gartner, Mikako Kitagawa, intr-un raport al firmei de cercetare.

Si, in ciuda declinului vanzarilor de PC-uri, o schimbare importanta este pe cale de a afecta industria de PC-uri. Microsoft va lansa la sfarsitul acestei luni sistemul de operare Windows 8, un eveniment pe care Kitagawa il vede ca principal vinovat de incetinirea vanzarilor de PC-uri.

“Al treilea trimestru a fost un trimestru de tranzitie inainte de lansarea sistemului de operare Windows 8, astfel incat numarul vanzarilor a scazut, deoarece furnizorii incearca sa-si lichideze stocurile”, a remarcat Kitagawa.

Gartner a mai remarcat de asemnea faptul ca vanzarile de computere cresc in sezonul de toamna, in special datorita comenzilor venite de la scoli. Cu toate acestea, in acest an, nu s-a inregistrat nicio astfel de crestere. Aceasta scadere a vanzarilor vine dupa 2 trimestre in care au crescut constant. La inceputul acestui an, in martie, Gartner Research anticipa o crestere a pietei PC-urilor de 4,4% in cursul anului 2012, o cifra destul de slaba de altfel.