Ce sunt nameserverele si DNS-urile?

Atunci cand o persoana doreste sa foloseasca internetul pentru un anumit scop, cum ar fi trimiterea de e-mail sau pentru navigare, atunci trebuie sa utilizeze un nume de domeniu. De exemplu, URL-ul #/ este folosit pentru a vizita site-ul Megahost. In acest URL, # este numele de domeniu care este folosit pentru a localiza site-ul respectiv. Acest tip de nume de domeniu sunt foarte usor de retinut de catre oameni. Dar cand vine vorba de calculatoare, acestea nu pot recunoaste nume de domenii in acest mod. Pentru ca un calculator sa recunoasca un nume de domeniu si sa va indeplineasca cererea de a-l accesa, trebuie sa stie adresa IP (IP se refera la Internet Protocol) a site-ului. Aici intervin nameserverele si DNS-urile.

Nameservere

Adresa IP a oricarui calculator este formata dintr-un sir de numere separate printr-un punct. De exemplu, 12.10.215.30 este un exemplu de adresa IP. Ori de cate ori trimiteti o cerere catre un calculator folosind un nume de domeniu, acesta este “tradus” intr-o adresa IP si site-ul pe care doriti sa-l vizitati este afisat in browser. Aceasta sarcina de a “traduce” numele de domenii in adrese IP numerice este realizata de catre nameservere.

Deci, practic, un nameserver de domeniu permite oricarui utilizator de internet din intreaga lume sa acceseze un anumit website pur si simplu prin introducerea numelui de domeniu si nu prin introducerea unei adrese IP numerice complexe. Imaginati-va cum ar fi sa retineti sute de adrese IP, cum ar fi 15.243.56.10, 12.14.210.47 etc. in loc de nume de domenii simple, cum ar fi #, google.ro, etc. Datorita nameserverelor, nu trebuie sa va incarcati memoria cu adrese IP complexe.

Domain Name System

Fiecare computer de pe internet are o adresa IP unica care este diferita de oricare alta. Toate aceste IP-uri diferite (miliarde in intreaga lume) sunt administrare de un sistem unic numit Domain Name System (DNS). In fond, sistemul DNS este o baza de date pentru toate aceste adrese IP. Acesta este considerat a fi “agenda telefonica” a internetului, deoarece aici trebuie sa caute calculatoarele adresele IP corecte ale diferitelor site-uri.

DNS este un sistem de denumire ierarhic pentru toate resursele prezente pe internet. Acest sistem este format din mai multe nameservere, fiecare dintre ele fiind responsabil de domeniul caruia a fost alocat.

Asa cum exista miliarde de cereri in fiecare zi, exista mai multe nameservere intr-un DNS. Astfel, sistemul DNS este o baza de date distributiva de nameservere diferite care lucreaza impreuna ca un singur sistem integrat.