Publicitate, comert si socializare – totul se intampla online. Cu toate acestea, Stop Online Piracy Act sau mai pe scurt, SOPA, este un proiect de lege din SUA conceput pentru a lupta impotriva activitatilor de pe internet. Acesta se concentreaza asupra proprietatii intelectuale cu drepturi de autor si a traficului cu bunuri contrafacute.
Proiectul de lege ar impune furnizorilor de internet sa stocheze date timp de ani de zile pentru a le oferi instantelor in cazul in care au nevoie pentru investigatii viitoare. Se crede ca SOPA ar putea pune in pericol tot ceea ce inseamna internetul: ar putea impiedica retele de publicitate sa faca marketing, ar forta motoarele de cautare sa nu mai indexeze anumite site-uri si furnizorii de internet ar trebui sa blocheze accesul la anumite site-uri. Astfel, site-uri precum Flickr, Vimeo si chiar YouTube ar putea fi inchise in cazul in care proiectul devine lege, deoarece aceste servere partajeaza proprietate intelectuala, indiferent daca o fac in mod legal sau ilegal.
De asemenea, este posibil ca milioane de domenii de pe internet sa fie blocate din cauza postarii de materiale cu drepturi chiar si pe o singura pagina web sau pe blog.
Dincolo de SOPA este Protect IP Act sau PIPA. Acesta are scopul de a preveni amenintarile online la adresa creativitatii economice si a furtului de proprietate intelectuala. Va oferi guvernului american dreptul de a stopa accesul la site-uri care sunt dedicate comertului cu marfuri contrafacute, in special cele care opereaza in afara Statelor Unite. Acest lucru va costa guvernul american o suma exorbitanta de bani si ar putea prezenta o multime de probleme de aplicare.
Desi se opune acestor doua proiecte de lege, industria tehnologica si de hosting nu este impotriva tuturor incercarilor de a lupta impotriva pirateriei online ci pur si simplu nu agreeaza solutiile actuale propuse. Open Act este o alternativa la SOPA, aprobata de catre Google, care doar ar elimina linkurile catre site-uri pirat din afara Americii.