Nivelurile de spam au mai scazut dar atacurile directionate sunt in crestere

Symantec are sa ne dea 2 vesti: una buna si una rea.

Vestea buna este ca spam-ul ce intra in inbox-urile noastre a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, dar cu toate acestea, 7 din 10 e-mailuri sunt spam.

Vestea rea este ca Raportul Symantec Intelligence pe noiembrie 2011 arata ca desi spam-ul este in scadere, atacurile directionate sunt de 4 ori mai multe fata de luna ianuarie a acestui an. In medie, 94 de atacuri au fost blocate in fiecare zi in luna noiembrie.

“Scopul acestor atacuri directionate este de a obtine accesul neautorizat la reteaua organizatiei tinta, in multe cazuri cu scopul de a avea acces la date confidentiale. Aceste atacuri pot provoca daune grave unei organizatii, si pe termen lung reprezinta o amenintare semnificativa la prosperitatea economica a multor tari. Atacurile directionate sunt concepute pentru a aduna informatii, pentru a fura informatii confidentiale sau secrete comerciale, iar in cazul unor atacuri precum Stuxnet, sa perturbe operatiunile sau chiar sa distruga infrastructura critica.” spune Paul Wood, analist Symantec.

Conform Symantec, in Statele Unite al Americii, cel putin un atac este blocat in fiecare zi. Sectorul public a fost cel mai atacat pe parcursul anului 2011, cu 20.5 de atacuri blocate in fiecare zi. Industria chimica si farmaceutica s-au situat pe locul 2, cu 18.6 atacuri blocate in fiecare zi.

“Multe atacuri se bazeaza pe informatiile pe care noi insine le punem la dispozitie prin intermediul retelelor sociale si al site-urilor de social media. Odata ce atacatorii au inteles care sunt interesele sau hobby-urile noastre si cu cine socializam adesea, acestia sunt in masura sa lanseze atacuri mult mai credibile si mai convingatoare asupra noastra.” spune Wood.


Posted

in

by