Terminologie web hosting

Daca sunteti nou in lumea web hosting-ului, v-ati putea confrunta cu liste interminabile de termeni care suna ca sumeriana pentru urechile neantrenate. Industia hosting-ului web, la fel ca orice alta industrie tech, vine cu propriul set unic de cuvinte, dintre care multe nu sunt intuitive. Totusi, aceasta nu inseamna ca nu pot fi explicate in cateva propozitii scurte.

Pentru a va ajuta sa va integrati mai usor in tendintele moderne ale hosting-ului web, am alcatuit o lista a termenilor cei mai utilizati. Vom face tot posibilul pentru a-i explica cat mai pe intelesul tuturor, dar daca nu sunteti lamurit pe deplin, nu ezitati sa folositi Google.

1. URL – Pe Internet, fiecare document are propria sa adresa identificata printr-un URL (Uniform Resource Locator sau Universal Resource Locator). Acesta consta dintr-o combinatie de elemente scrise intr-o anumita ordine, astfel:

protocol://numele_de_domeniu/cale , unde:

protocol – reprezinta software-ul sau maniera prin care serverul de domeniu comunica documentul unui browser

numele_de_domeniu – reprezinta numele alocat pe internet serverului ce gazduieste documentul web

calea – reprezinta numele directorului (si al eventualelor subdirectoare) unde este stocat documentul web

Iata cateva exemple de URL-uri:

A) http://ghid-romania.info/index.html , unde:

– tipul protocolului este http

– ghid-romania este, in acest caz, numele unui domeniu situat in zona info

– index.html este numele unui fisier

B) http://ghid-romania.info/harti/bucuresti.jpg

– tipul protocolului este http

– ghid-romania este, ca si mai sus, numele unui domeniu

– teste reprezinta numele unui subdirector

– bucuresti.jpg  este numele unui fisier

2. Nume de domeniu: Un nume de domeniu este exact titlul URL al unui website. De exemplu, numele de domeniu al Google este www.google.com. Exista doua parti pentru numele de domeniu, aceasta fiind denumirea in sine, precum si adresa .com. Exista o multime de alte optiuni de adrese, inclusiv .us, .org, .edu, etc, dar aveti nevoie de ambele pentru a avea un nume de domeniu.

3. Nameserver: Daca un domeniu este adresa dvs. de pe web, nameserverele sunt agendele telefonice. Dupa indata ce ati inregistrat un nume de domeniu, aceste servere inregistreaza numele dvs. de domeniu si “sunt de acord” sa detineti spatiul virtual respectiv. Acest lucru dureaza de obicei o perioada de timp, dar odata ce este facut, este ca si cum domeniul dvs. a castigat o stea pe World Wide Web Walk of Fame.

4. Suport tehnic: Suportul tehnic este echipa la care sunati atunci cand este ceva in neregula cu serverul dvs. Prefixul pe care il formati va fi diferit in functie de ce sistem de operare utilizati, dar va trebui sa sunati la acesti experti, indiferent de unde sau cine sunt acestia. Suportul tech pentru server nu este diferit de suportul tehnic atunci cand vine vorba de cardul dvs. de credit sau de calculatorul dvs.: sunt adaptate special pentru nevoile dvs. de hosting.

5. Data Center: Aici sunt de fapt stocate serverele fizice. Aceasta este cladirea unde toate fisierele dvs. sunt stocate pe un bloc de memorie dintr-o carcasa. In esenta, este depozitul in cazul in care serverul dvs. este tratat ca o marfa inchisa intr-o lada.


Posted

in

by